Kovačická insita

Kovačická insita
 
V kúpeľnom meste Bojnice na Slovensku sa konala 9. júla 2009 v galérii Velvet vernisáž výstavy „Kovačickej trojky“ Pavla Hajku, Pavla Cicku a Martina Markova.
 
kovacicka insita
 
V úvode privítal dvoch kovačických a jedného padinského maliara Ing. Ľuboš Babarík. Každý z maliarov v pokračovaní porozprával prítomným návštevníkom krátky príbeh o sebe a svojich maliarskych začiatkoch.
 
kovacicka insita
 
Vernisáž sa zmenila na diskusiu a otázky na prítomných maliarov padali zo všetkých strán. Návštevníci, medzi ktorými boli aj dvaja potomkovia z Kulpína, sa vypytovali na všetko možné – kedy a prečo odišli vaši predkovia zo Slovenska, ako tam začínali, koľko je vás teraz v Srbsku, ako ste prežívali vojnu, čo vás priviedlo k maľovaniu, aké ste mali povolanie, atď... Sympatickí páni ochotne odpovedali na všetky zvedavé otázky. Na pochvalu za ich krásnu mäkkú slovenčinu pán Hajko zareagoval: „ Čo sme si doniesli, to sme si zachovali“.
 
A ich vystavené práce? Odlišovali sa štýlom, farbami a myšlienkami. Úsmevy vyvolali erotické obrazy pána Hajku z Kovačice, ktorý priznal, že na výstave v Myjave jeho „neslušné“ obrázky pred deťmi prikryli závesom. Jeho farbami hýriaci kohúti sa objavujú takmer na každom obraze. Aj jeho reklamná brožúrka nesie názov „Kde kohúti nespievajú nieto ani ľudí“.
 
Práce pána Cicku z Kovačice a najmä jeho maľby na dreve očarili návštevníkov. Ale aj jeho vahadlové studne, či „kopané stuňe“, ako nám vysvetlila pani Maliariková, už známa na tejto Vašej webovej stránke. Jeho Žitné pole žiarilo medzi maľbami a obraz s poľovníkom pôsobil takmer trojrozmerne. Na žiadnom jeho obrázku nechýbal kostolík.
 
A Marci Markov z Padiny? Skromne vystupujúci pán, no jeden z najlepších maliarov súčasnej strednej generácie - „básnik banátskej roviny“. Jeho obrazy nám predstavili banátsku prírodu v každom ročnom období, hospodárske dvory aj ľudí s ich starosťami a radosťami. Na otázku, čo znamená na každom jeho obraze štíhly vysoký strom, sme dostali odpoveď, že je to jeho predstava súdržného rodinného hniezda.
 
Obrázky krásy a radosti vypovedajú o nesmiernej usilovnosti a nadaní týchto maliarov. Sme im vďační za potešenie, ktoré nám svojou výstavou pripravili. A aj za krásne reklamné skladačky s reprodukciami ich niekoľkých obrazov, ktoré dostal každý návštevník.
 
Anna Sabová
 
Prievidza, 10. júla 2009
 
kovacicka insita

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články