Kulpínsky kaštieľ dočasne zatvorený

Kulpínsky kaštieľ dočasne zatvorený
 
Kaštieľ rodiny Dunđerskej v Kulpíne, pre nakrúcanie televízneho seriálu "Sva ta ravnica" (Celá tá rovina) bude zatvorený pre návštevníkov do 22. októbra – vyhlásili to z Múzea Vojvodiny.
 
V rámci známeho kaštieľa, ktorý je od konca 19. storočia vo vlastníctve chýrečných báčskych veľkostatkárov Dunđerských, nachádza sa Poľnohospodárska zbierka tohto múzea, ktorou je znázornený historiát agráru na vojvodinských priestoroch.
 
Po ukončení filmovania skôr zahláseného seriálu, v kaštieli otvoria výstavu štýlového nábytku a úžitkového umenia z 18. a 19. storočia, uvádza sa vo vyhlásení. Na tom priestore, v kruhu parku, vybudované sú dva klasicistické prízemné kaštiele pre Stratimirovićovcov, jednu z prvých srbských šľachtických rodín vo vtedajšom rakúskom cisárstve.
 
Menší kaštieľ - „starý kaštieľ“ Stratimirovićovci vystavali koncom 18. a väčší kaštieľ bol vybudovaný polovicou 19. storočia a terajší výzor získal 1912. roku na základe projektu architekta Momčila Tapavicu a po zmene majiteľov.
 
Majetok sa totiž, niekoľko rokov pred tým, stal vlastníctvom známeho novosadského priemyselníka a obchodníka Lazara Dunđerského.
 
Oba kaštiele sú kultúrnymi pamätníkmi osobitného významu.
 
Dvorac u Kulpinu privremeno zatvoren
 
Dvorac porodice Dunđerski u Kulpinu zbog snimanja televizijske serije "Sva ta ravnica", biće zatvoren za posetioce do 22. oktobra, saopštio je Muzej Vojvodine.
 
U sklopu poznatog dvorca, koji je od kraja 19. veka u vlasništvu čuvenih bačkih veleposednika Dunđerskih, nalazi se Poljoprivredna zbirka tog muzeja kojom je predstavljena istorija agrara na vojvođanskim prostorima.
 
Kad snimanje ranije najavljivane serije bude završeno, u dvorcu će biti otvorena izložba stilskog nameštaja i primenjene umetnosti iz 18. i 19. veka, navedeno je u saopštenju.
 
Na tom prostoru, u parkovskom okruženju, sagrađena su dva klasicistička prizemna dvorca za Stratimiroviće, jednu od prvih srpskih plemićkih porodica u ondašnjoj austrijskoj carevini.
 
Manji dvorac - "stari kaštel", Stratimirovići su izgradili krajem 18. a sredinom 19. veka izgrađen je veći dvorac, koji je današnji izgled dobio 1912. godine, prema projektu arhitekte Momčila Tapavice i nakon promene vlasništva.
 
Posed je naime, nekoliko godina ranije, postao svojina čuvenog novosadskog industrijalca i trgovca Lazara Dunđerskog.
 
Oba dvorca su spomenici kulture od velikog značaja.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články