IDE SA NA JARMOK!

IDE SA NA JARMOK!
 
 
NA ZNÁMOSŤ SA VŠETKÝM DÁVA NESKUTOČNE DOBRÁ SPRÁVA. NA ROHU HLAVNEJ A ŠIROKEJ ULICE V PETROVCI BUDE 8.AUGUSTA 2009 DOLNOZEMSKÝ JARMOK.
 
JARMOK SA ZAČNE O 13.00 HODINE A BUDE TRVAŤ KÝM SILY BUDÚ STAČIŤ. A ABY SA VÁM LEPŠIE JEDLO A OBCHODOVALO, NA JARMOKU SA BUDE AJ SPIEVAŤ, TANCOVAŤ, HRAŤ A VTIPKOVAŤ.
 
PRIĎTE,VÍTAME VÁS NA DOLNOZEMSKOM JARMOKU! NA JARMOK PRÍDU DOMÁCI AJ CEZPOĽNÍ: kolári, tokári, metlári, košikári, pierkari, tkáči, štrangári, džbánkari, kušniari, perličkári, čipkári, štrikeri, sodári, vincúri, výšivkári, šúpoliari, sviečkari, obuvníci, kalapári, krasličiari, medovnikári, sitári a možno aj iní, keď sa o tomto jarmoku dozvedia, prídu do Petrovca sami.
 
Na tomto jarmoku sa budú pripravovať a predávať: petrovskie klbásy, svadobná kapusta, staropazovský paprikáš, kysácka sárma, hustá čabianska tarhoňa, pazovskie ťufty, syrovie, kapustovie a makovie rezance, domáce kífle, salovníke, varená kukurica, nadlacký paprikáš, brdovce, čigo, opilé bagáne, pirohe, rejteša, makovo koláča, herovke, orechovie štangle, šúšťovníka, medovníke, palacinke, opekance, višňovo koláča, pampúche, lekvár, pivnickie kúsky a všetko to si zapijete sódou, vínom, páleným alebo aj obyčajnou vodou.
 
O dobrú náladu sa postarajú: Pazovskí kacúri, Aradáčske meškárky, deti zo Silbašaníka, kulpínski Zvolenovci, folkloristi z Ružomberka, čabiansky tanečný súbor, Nadlacká divadelná skupina X, čabianski citaristi a spevokoly Orgován a čabianska ružička, pivnickí a kulpínski divadelníci a sóloví speváci z Nadlaku, Jánošíka a Petrovca. Keď sa na dolnozemskom jarmoku dobre pobavíte a občerstvíte, pokochajte sa aj v kultúrnych programoch.
 
Odporúčame
 
Galériu Zuzky Medveďovej v ktorej sú vystavené olejomaľby prvej akademickej maliarky vojvodinských Slovákov Zuzky Medveďovej, Ul. Kollárova 2
Národné múzeum v ktorom je stála výstava materiálnej a duchovnej kultúry Slovákov vo Vojvodine, Ul. maršala Tita 10
Najstarší dom v Petrovci z roku 1799, jediný zachovaný dom z tohto obdobia v tejto časti Báčky, Ul. Branislava Mokića 7
Spolok petrovských žien v ktorom je pripravená výstava Bohatstvo ľudového odevu dejinami, Ul. maršala Tita
TGN Kútik umenia v ktorom je výstava insitného maliara Jána Žolnaja z Kovačice, Ul. kulpínska
Etno centrum Ahoj v ktorom je predajná výstava tradičných výrobkov, krojov, jedál a ukážka ľudových remesiel, Ul. Národnej revolúcie 17 8. avgust 2009. godine u 13.00 časova ul. Maršala Tita, Bački Petrovac
 
Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny, Srbsko
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov
Obec Báčsky Petrovec,
Slovenská samospráva ž. m. Békešská Čaba v Maďarsku
Demokratický zväz Slovákov a Čechov v Rumunsku
Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí, Slovenská republika
 
IDEMO U PETROVAC NA VAŠAR
 
Otići na vašar nekada je značilo mnogo više od povoljne kupovine i prodaje. I za mlađe i za starije, vašar je bio doživljaj. Bila je to prilika za susret s poznanicima i za sklapanje novih poznanstava, da se popriča, požali, pohvali ili da se provuče po koji najnoviji trač. .Ako se na vašaru o nečemu nije govorilo, kao da se to nije ni desilo.Na vašaru su se rađale simpatije, prštale su slane i neslane šale, a nije se najprijatnije proveo onaj kome je na vašaru bilo javno zaprećeno. Jednom rečju, na vašaru je svako mogao pronaći ponešto za sebe – bogati trgovac - jeftinu robu, vešt zanatlija – nove kupce, neiskusan šegrt – novog gazdu, vredan seljak – sve što za kuću treba a bećar džeparoš – teško zarađen dinar.
 
Pijaca je nekada bila i u Bačkom Petrovcu, na raskrsnici Glavne i Široke ulice, pored najdubljeg bunara i evangelističke crkve. Stariji meštani je pamte sa setom.
 
Na ovom istom mestu će u čast 90. godišnjice Slovačkih narodnih svečanosti, 08. avgusta 2009. godine biti upriličen vašar na kojem će se za dobru vašarsku atmosferu pobrinuti učesnici iz Slovačke, Mađarske, Rumunije i Srbije sa starim zanatima, tradicionalnom slovačkom kuhinjom, slovačkom pesmom, igrom i muzikom. Poneki trač, na primer o domaćinima, učesnicima ili organizatorima, doprineće pravoj vašarskoj atmosferi.
U nadi, da će Vam ovaj vašar pružiti jedinstven doživljaj prošlih vremena,
 
Srdačno Vaši,
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka
i Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine
 
pozvanka
 
pozvanka

Komentárov  

0 #2 ??? 2009-07-29 20:36
A čo s premávkou na tom rohu? :whistle:
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 Počasie??? 2009-07-29 05:36
Čo bude ak nahodou bude pršať?Minulé roky boli zlé skúsenosti.Sľubne vyzerá a ako dopadne uvidíme.Držím Vám palce aby to vyšlo na radosť všetkých nás S L O V A K O V.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články