Zákon o národnostných radách

Zákon o národnostných radách
 
V Zhromaždení Srbska dnes uzavreli rozpravu o viacerých zákonoch, medzi iným aj o Návrhu zákona o národnostných radách národnostných menšín. Týmto zákonným návrhom sa presne upravuje príslušnosť a postup voľby národnostných rád. Prostredníctvom ich činnosti národnostné menšiny budú uskutočňovať práva na samosprávu v oblasti používania jazyka a písma, vo vzdelávaní, informovaní a v kultúre. Základný problém, ktorý navrhnutý zákon má doriešiť, je regulovanie príslušností a vytváranie podmienok na demokratické voľby národnostných rád, ktorý zaručí uskutočnenie volieb na základe spoločnej vôle všetkých príslušníkov určitého národnostného spoločenstva.
 
Zákon veľmi jasne a presne určuje príslušnosti rád v oblasti kultúry, vzdelávania, informovania a úradného používania jazyka a písma. Novým spôsobom sa upravuje aj financovanie rád ako aj iné otázky dôležité pre ich pôsobenie.
 
Národnostná rada prostredníctvom svojich orgánov bude okrem iného samostatne vynášať a meniť svoj Štatút, finančný plán, finančnú správu a záverečný účet a samostatne bude nakladať svojím majetkom. Národnostná rada podľa tohto zákonného návrhu bude rozhodovať o názve, symboloch a pečati, bude spresňovať národnostné symboly, sviatky, zakladať ustanovizne, združenia, nadácie, kultúrne a vzdelávacie spolky. V jej doméne bude i informovanie a vôbec zachovávanie identity národnostných spoločenstiev. Národnostné rady v súlade so zákonom budú môcť zakladať i výchovné a vzdelávacie ustanovizne, tiež ustanovizne žiackeho a študentského štandardu. Register národnostných rád bude viesť ministerstvo poverené ľudskými a menšinovými právami a zápis sa bude konať na podklade žiadosti, ktorú predseda Národnostnej rady podáva v 30-dňovej lehote odo dňa konštituovania rady. Týmto národnostná rada nadobúda vlastnosť právnickej osoby. Národnostné rady majú svoj štatút, predsedu, výkonné orgány, výbory pre vzdelávanie, kultúru, informovanie a úradné používanie jazyka a písma a najmenej 15 a najviac 35 členov, čo závisí od počtu príslušníkov národnostného spoločenstva. Mandát členov rád trvá 4 roky.
 
Z 15 registrovaných národnostných rád toho času 11. vypršal mandát. V uplynulom období určitý počet národnostných rád, ktorým mandát uplynul, žiadalo , aby Ministerstvo pre ľudské a menšinové práva zvolalo elektorské voľby. Ministerstvo však zaujalo stanovisko voľby nekonať, kým nebude vynesený zákon, ktorým okrem príslušností národnostných rád bude upravená i oblasť volieb.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články