Spomienkové posedenie pri príležitosti 75 rokov od venovania domu Paulíny Lačokovej MSJ

V miestnosti KUS Zvolen v Kulpíne včera prebiehalo
 
Spomienkové posedenie pri príležitosti 75 rokov od venovania domu Paulíny Lačokovej MSJ
 
paulina
 
Paulina Lačoková (rod. Obuchová )sa narodila v roku 1879 v osade Burčany v Nitrianskej stolici a v roku 1896 sa vydala za Gustáva Lačoka z Kulpína.
 
Šľachetnej dobrodinke a mecénke Pauline Lačokovej je venované aj 9. číslo časopisu Kulpínsky matičiar autora DrSc. Jána Babiaka, premiéra ktorého prebiehala včera v rámci spomienkového posedenia.
 
foto1
 
Na spomienkovom posedení prítomných najprv privítal predseda MOMSJ v Kulpíne Jaroslav Širka ( sedí ) a o Pauline Lačokovej hovoril DrSc. Ján Babiak (stojí ). Úryvky z časopisu prečítali Viera Dorčová – Babiaková ( prvá z ľava ) a Vladimíra Dorčová ( posledná z ľava).
 
Posedenie hudobne obohatila rodina Čiliaková z Kulpína a dokumentárne a literárne čestný predseda MSJ Rastislav Surový s manželkou Elenou.
 
foto2
 
Účastníkom včerajšieho posedenia v budove KUS-u Zvolen, zároveň niekdajšom dome Pauliny Lačokovej sa prihovorila aj súčasná predsedníčka MSJ Katarína Melegová – Melichová.
 
V 9. čísle časopisu Kulpínsky matičiar, ktorý je venovaný Pauline Lačokovej sa uvádzajú i záznamy z dobovej tlače.
 
V Národnej jednote zo dňa 21. júla 1934 sa písalo:
„Potešiteľným zjavom pre tunajšiu menšinu je, že čin nebohého Samuela Baláža, ktorý svojim päťdesiattisícovým darom umožnil založenie Matice slovenskej v Juhoslávii, má už svojho nasledovateľa. Je ním vdova pani Paulina Lačoková z Kulpína, ktorá svoj pekný dom na hlavnej ulici venovala tiež Matici slovenskej. Pani Lačoková týmto svojim šľachetným činom stala sa prvou ženou – dobrodinkou a postavila si pomník, ktorý časy pretrvá. K podpísaniu kontraktu došlo v utorok 17. júla ( 1934 ) v Kulpíne, v dome šľachetnej darkyne, v rámci malej domácej slávnosti, ktorej sa zúčastnili dp. biskup Samuel Starke , predseda dr. Ján Bulík, spisovateľ p. Ján Čajak, tajomník Matice dr. Michal Topoľský a dr. Andrej Sirácky v zastúpení Matice. Okrem toho mimo samej pani Pauliny Lačokovej a jej brata p Obucha z Kysáča boli tu prítomní aj p. Michal Cesnak, dr. Fusch, Fraňo Vadnal, Pavel Cesnak a Dušan Cesnak z Kulpína, správca Emil Spevák a Andrej Vrbacký z Petrovca...“

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články