13. zasadnutie Zhromaždenia Obce Báčsky Petrovec

13. zasadnutie Zhromaždenia Obce Báčsky Petrovec
 
V piatok 24. júla vo veľkej sieni Obce Báčsky Petrovec odznelo 13 – te zasadnutie Zhromaždenia našej obce. Zdá sa, že táto 13. schôdza, uskutočnená v piatok, bola naozaj nešťastná. Je na to niekoľko argumentov:
 
Prvý je ten, že schôdza meškala viac ako pol hodiny, na čo už teraz bývalého predsedu lokálneho parlamentu a potom aj predsedajúceho upozorňovala výborníčka Srbskej radikálnej strany Branka Ševićová. Ten prvý, menom a priezviskom Ján Sabo (G17 plus) na to nereagoval, lebo za hlavným stolom už nesedel a druhý, ktorého volajú Siniša Stanivuk (DS) povedal, že neuznáva poznámku, lebo rokovací poriadok nebol porušený, ako tvrdila výborníčka Ševićová.
 
Argument číslo dva: predseda novozaloženej Rady pre mladých Branislav Merník za hovorňou navrhol z rokovacieho programu stiahnuť bod, v ktorom sa malo hovoriť - a možno by bolo aj treba ho schváliť – o lokálnom akčnom pláne pre mladých v Obci Báčsky Petrovec. Po prestávke, ktorá trvala viac ako hodinu, sa výborníci dvakrát vyjadrovali o tomto návrhu – čiže dvakrát hlasovali, ale aj tak návrh, aby sa Lokálny akčný plán pre mladých stiahol z rokovacieho programu, nebol schválený a tak sa stal súčasťou ďalšieho rokovania.
 
Argument číslo tri: V mene výborníckej skupiny Demokratickej strany sa Ján Bohuš pokúšal odročiť bod týkajúci sa komasácie v Petrovci a v Kulpíne na nasledovné zasadnutie. Tiež navrhol, aby sa výborníci vyjadrili aj o uvoľnení riaditeľky Strediska pre sociálnu prácu Obce Báčsky Petrovec Biljany Drakulićovej a o vymenovaní novej úradujúcej riaditeľky Anny Marušníkovej. Aj keď úradne nedostal povolenie od podpredsedu Zhromaždenia Stanivuka, predsa sa za hovorňu postavil aj zástupca predsedu obce Radomir Zotović, ktorý mienil, že o lokálnom akčnom pláne a o komasácii treba rokovať. Keďže vraj podľa nového rokovacieho poriadku našej obce neexistuje rozprava ohľadom doplnkov a zmien rokovacieho programu, Zotović bol upozornený zo strany Stanivuka, ale tento aj naďalej pokračoval a vyzdvihol, že o komasácii sa hovorí už 30 rokov a ešte stále niekomu chýba mesiac, aby sa to už konečne začalo. V rozprave, ktorá inak, len pripomínam, nesmie byť v rámci doplnkov a zmien rokovacieho programu, účinkoval aj Bohuš, ktorý mienil, že DS podporí, aby sa Lokálny akčný plán stiahol z rokovania. Aj pokrajinského poslanca podpredseda parlamentu upozornil. Keď ide o tú nešťastnú komasáciu, výborníčka Ševićová navrhla, aby sa tieto dva body presunuli na začiatok schôdze. Mienila, že o tomto treba posudzovať bystrou mysľou, lebo ide o závažnú vec, ktorá je v tejto chvíli zadarmo, lebo ju platí Pokrajinský sekretariát pre poľnohospodárstvo. Aj ona dostala akoby žltý kartón od Stanivuka. Potom s briliantnou ideou za hovorňu poputoval Ján Sabo, ktorý navrhol prestávku, aby sa presne dohodlo kto čo sťahuje a kto čo navrhuje z a do rokovacieho programu. Predpokladám, že tým myslel na famózne manželstvo bez lásky /citujem bývalého výborníka Srbskej pokrokovej strany/ – čiže koalíciu DS a G17 plus. A bola prestávka. Tú, ktorú som už spomenula. Viac ako hodinu. To je zároveň aj štvrtý argument.
 
Potom piaty argument: koalícia, zdá sa, nefunguje čítaj nefungovala dobre. Vysvetlenie: jedni z koalície navrhovali stiahnuť komasáciu a lokálny akčný plán pre mladých a tí druhí ju nedali. Čiže DS nechceli o tom rokovať – vraj tieto body nie sú pripravené tak ako si výbornícka skupina DS žiada a G17 plus chceli o tom ostošesť rokovať. Toto je, zdá sa, aj jeden z faktov, že sa koaličná zmluva či dohoda neuplatňuje.
 
Žeby sa blížil rozvod...?
 
Argument číslo 6: o komasácii, lokálnom akčnom pláne pre mladých a o odvolaní z funkcie riaditeľky Strediska pre sociálnu prácu Biljany Drakulićovej sa predsa bude hovoriť na tejto 13 – tej schôdzi.
 
Siedmy argument: po schválení písomnej demisie na miesto predsedu Zhromaždenia obce Báčsky Petrovec Jána Sabu, nasledovala voľba nového predsedu. Jediným kandidátom bol Miroslav Pucovský z G17 plus. Výborník Bohuš povedal, že jeho kandidatúru podporila aj DS. V rozprave účinkoval iba výborník z opozičnej LDP Jaroslav Popović, ktorý povedal iba takto, citujem: Keď sa delia funkcie, koalícia dobre funguje. Ale zdá sa, že nemal pravdu. Výborník Pucovský nezískal dostatočný počet hlasov, aby sa stal predsedom parlamentu. Podporili ho iba 15 – ti výborníci. Chýbal mu jeden hlas. Potom bola znovu prestávka.
 
Argument číslo 8: zopakované voľby s tým istým kandidátom. Ale bez DS, lebo oni vo voľbách neúčinkovali. Vraj z protestu, lebo neboli oslovení podporiť zopakovanú kandidatúru Pucovského. A znovu nič. A znovu jeden chýbajúci hlas.
 
Zhromaždenie obce Báčsky Petrovec v tejto chvíli nemá predsedu Zhromaždenia.
 
Posledný argument alebo argument číslo 9: po neúspešných voľbách, nasledovala rozprava, v ktorej Stanivuk navrhol prerušenie schôdze, Zotović považoval, že sa zasadnutie nesmie prerušiť, výborník Juraj Červenák navrhol ďalšiu prestávku, aby sa oslovili ďaľší prípadní kandidáti na túto funkciu, výborník Pavel Zima tiež navrhol prerušenie zasadnutia, aby sa vraj koalícia dohodla. Za hovorňou znovu vystúpil Červenák, ktorý považoval, že treba dať šancu aj iným kandidátom, výborník Sabo sugeroval, aby sa so schôdzou pokračovalo aspoň po tie body, ktoré sa týkajú komasácie, Popović tiež navrhol skončiť so zasadnutím a výborník Marčok najprv chcel prerušiť schôdzu a potom si to rozmyslel a navrhol pokračovať.
 
A teraz už naozaj posledný argument prečo 13 – ta schôdza bola nešťastná: lebo bola prerušená do ďalšieho.
 
Podľa posledných informácií zo Služby Zhromaždenia Obce Báčsky Petrovec pokračovanie nešťastnej 13. schôdze bude až 8. septembra.
 
vdb-ova

Komentárov  

0 #2 Guest 2009-08-04 07:22
uznavam chybu... ziadny osobny zaujem v tomto texte nie je... a nevidim preco by bol...
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 P 2009-08-04 03:20
Vážená pani redaktorka zabudla ste napísať kto podporil pána Pucovského v druhom kole. Podporila ho srbská radikálna strana, a v tomto prípade je to veľmi dôležité. Dávajte dôraz na objektivitu informovania, a osobný zaujem zabudnime.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články