Tlačová konferencia vo Výkonnej rade AP Vojvodiny

V ústrety SNS
 
Tlačová konferencia vo Výkonnej rade AP Vojvodiny
 
prebiehala včera a prítomným novinárom o tohtoročných Slovenských národných slávnostiach hovorili: podpredseda NRSNM Vladimír Valentík, predsedníčka MSJ Katarína Melegová – Melichová a predseda obce Báčsky Petrovec Vladimír Turan.
 
tlacovka
 
Vladimír Turan podčiarkol, že tohtoročné 48 Slovenské národné slávnosti už budú predstavovať národný sviatok Slovákov v Srbsku. Taktiež pripomenul ďalšie jubileum a ním je 90. výročie založenia SNS. Spresnil, že v roku 1919 v Báčskom Petrovci usporiadali prvé slávnosti, ktorých kontinuitu prerušila Druhá svetová vojna. Predseda Turan zároveň zahlásil aj druhé podujatie „Na jarmoku“, ktoré bude prebiehať v rámci SNS a bude mať medzinárodný ráz, keďže sa ho zúčastnia aj hostia z Rumunska a Maďarska.
 
Katarína Melegová – Melichová na brífingu povedala, že sa slávnosti neoficiálne začali ešte 25. júla v Kysáči turnajom v malom futbale o pohár veľvyslanca Slovenskej republiky. Tiež dodala, že sa už usporiadali PDvK, výstava Združenia petrovských žien pod názvom „Bohatstvo ľudového odevu dejinami“ ako aj vernisáž obrazov maliara Štefana Pavelku a fotografií Ján Špringeľa. Slávnosti oficiálne otvoria v piatok večer hudobno-poetickým pásmom a v sobotu predpoludním o 10:00 sa začne slávnostné zasadnutie Matice slovenskej v Juhoslávii.
 
Najvyšší hosť, ktorého príchod zahlásili, je podpredseda vlády SR Dušan Čaplovič. Nateraz však nebolo zverejnené meno, čiže potvrdený príchod rovnako postaveného politického činiteľa z našej krajiny.
 
Konferencija za novinare u Izvršnom veću AP Vojvodine
 
tlacovka
 
Na konferenciji je redstavljen program ovogodišnjih Slovačkih narodnih svečanosti ( SNS ), koje će se održati u Bačkom Petrovcu od 7-9. avgusta. O jubileju i programu ovogodišnjih svečanosti govorili su Vladimir Valenćik, potpredsednik Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji, Katarina Melegova Melihova, predsednica Matice slovačke u Jugoslaviji i Vladimir Turan, predsednik Opštine Bački Petrovac.
 
Ovogodišnje 48. slovačke narodne svečanosti proglašene su i nacionalnim praznikom Slovaka u Srbiji, istakao je Vladimir Turan. On je podsetio na još jedan jubilej koji će biti obeležen - proslava 90. godišnjice odžavanja prvih Slovačih narodnih svečanosti u nas. Godine 1919. u Bačkom Petrovcu su organizovane prve SNS, koje su nažalost prekinute tokom Drugog svetskog rata. Govoreći o specifičnostima ovogodišnjih svečanosti Turan je najavio manifestaciju „Na vašaru" , koja će imati međunarodni karakter jer će na njoj učestvovati i gosti iz Rumunije i Mađarske.
 
Katarina Melegova Melihova je šire predstavila program SNS, i podsetila da su svečanosti nezvanično počele još 25. jula u Kisaču, turnirom u malom fudbalu za pehar ambasadora Slovačke republike. Takođe su već održani programi PDvK, izložba Udruženja petrovačkih žena pod nazivom „Bogatstvo nošnji kroz vekove, izložba slika Štefana Pavelku i fotografija Jana Špringelja. Svečanosti će biti zvanično otvorene u petak uveče muzičko-poetskim programom a svečana sednica Skupštine Matice slovačke će se održati u subotu u 10:00 sati, u Petrovcu.
 
Najviši gost, čiji dolazak su najavili je podpredsednik vlade Slovačke republike Dušan Čaplovič. Za sada nije objavljeno ime tj. potvrdjen dolazak jednako rangiranog političkog subjekta iz naše zemlje.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články