AKO CHUTIL MEDOVNÍČEK V DULOVCIACH

AKO CHUTIL MEDOVNÍČEK V DULOVCIACH
 
dulovce
 
Selenčský detský folklórny súbor Medovníček, ktorý pracuje v rámci KUS Jána Kollára sa nedávno vrátil zo Slovenskej republiky kde sa zúčastnili 13.Južnoslovenských detských a mládežníckych folklórnych slávností Dulovce 2009.Medovníček predstavoval našu krajinu, čiže Slovákov žijúcich v Srbsku a postúpili na tento festival ako minuloroční víťazi Detského folklórneho festivalu Zlatá brána Kysáč 2008.Na tomto festivale v Dulovciach, ktorý prebiehal v dňoch 25.-26.júla a zúčastňujú sa na ňom detské a mládežnícke súbory zo zahraničia ako aj zo Slovenska, Medovníček mal dve pätnásťminútové vystúpenia, v ktorých bola aj víťazná choreografia z Kysáča pod názvom Aj ty hopkaj ako ja. Slávnosti sa konali pod po záštitou prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča. Selenčania sa 25.júla zúčastnili na krojovom sprievode ulicami Duloviec a potom vystúpili na programe zahraničných Slovákov pod názvom Prišli k nám. V nedeľu 26.júla Medovníček vystúpil na galaprograme pod názvom Kvety nášho rodu. Obe vystúpenia boli povšimnuté a vysoko ohodnotené od organizátora festivalu ako aj divákov.
 
Súbor pobudol aj na návšteve v Senici z iniciatívy predsedu Obce Báč. Počas dvojdňového pobytu na jazere Konovská priehrada súbor mal úspešné vystúpenie aj v Dome kultúry v Kunove. Medovníček Kunovčanom a Seničanom predviedol svoj celovečerný program, ktorý pozostáva z piesní a tancov ako aj zo spracovaných zvykov a obyčají v Selenči. V rámci programu sa domácim prihovorila aj predstaviteľka Obce Báč na tomto zájazde Anna Berédiová. Medovníček mal však aj jednu sťažujúcu okolnosť a to, že vedúca a choreografka súboru Anna Burčiarová zo zdravotných dôvodov nemohla byť s deťmi na tomto zájazde a nemohla byť súčasťou úspechu súboru.
 
Podľa slov predsedníčky KUS-u Ivany Horvátovej zájazd sa v úplnosti vydaril. Okrem úspešných vystúpení nadviazali aj nové priateľstvá.
 
Juraj Berédi – Ďuky
 
dulovce
 
Fotky: archív KUS-u

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články