48. Slovenské národné slávnosti

48. Slovenské národné slávnosti
 
Tradičné najmasovejšie kultúrno-spoločenské zábavné a športové podujatie tunajších Slovákov, počas tohto víkendu v Báčskom Petrovci zhromaždilo početných návštevníkov a vysokých domácich a zahraničných hostí medzi ktorými aj podpredsedu vlády Slovenskej republiky Dušana Čaploviča, republikového ministra pre ľudské a menšinové práva Svetozara Čiplića, predsedu Matice slovenskej Jozefa Markuša, podpredsedníčku Výkonnej rady AP Vojvodiny Annu Tomanovú – Makanovú, pokrajinskú tajomníčku pre lokálnu samosprávu a medziobecnú spoluprácu Jadranku Beljan – Balaban, veľvyslanca SR v Belehrade Igora Furdíka, biskupa Slovenskej evanjelickej a.v. cirkvi v Srbsku Samuela Vrbovského a ďalších vzácnych hostí.
 
sns
 
SNS včera večer oficiálne otvoril minister pre ľudské a menšinové práva Srbska Svetozar Čiplić, pričom zdôraznil, že Slováci počas 270- ročného spolunažívania vo Vojvodine, vytvárajúc a zveľaďujúc svoju identitu, rozvíjali aj Srbsko.
 
Vicepremiér SR Dušan Čaplovič na včerajšom otváracom programe vystúpil s pozdravným príhovorom. "Slováci voVojvodine predstavujú jednu z najvýznamnejších súčastí celého slovenského zahraničia, na ktorú sme plným právom hrdí," uviedol Dušan Čaplovič. "Od príchodu našich prvých predkov na toto územie uplynulo už štvrťtisícročie a všetky generácie po dnešok si dokázali odovzdávať a zachovať slovenské národné povedomie, autentickú kultúru, tradície a zvyky, piesne a tance, no a najmä ľubozvučnú slovenčinu. To je naozajstná jedinečnosť. Prejdete Maďarsko a nadobudnete dojem, že ste znovu na Slovensku.“ Vyhlásil Dušan Čaplovič a dodal, že slovenské Ministerstvo vzdelávania pre gymnázium Jána Kollára v Báčskom Petrovci vyčlenilo ďalších 213 tisíc eúr.
 
sns
 
Vicepremiér Čaplovič sa pred oficiálnym otvorením SNS stretol s predstaviteľmi Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku, Matice slovenskej v Srbsku, zástupcami ďalších slovenských organizácií i so samotnými krajanmi. V Petrovci pred začiatkom slávnostného otváracieho programu v budove obce Báčsky Petrovec rokoval aj so srbským ministrom pre ľudské a menšinové práva Svetozarom Čiplićom.
 
V rámci programu, tunajšej Matici slovenskej a ako dar MS zo Slovenska, udelili kľúče automobilu.
 
SNS v Báčskom Petrovci majú veľmi bohatý a rôznorodý program s množstvom spoločenských, kultúrnych a športových akcií vrátane umeleckých vernisáží, prezentácií knižnej tvorby, bohoslužieb, divadelných predstavení, hudobných a speváckych koncertov, folklórnych vystúpení, futbalových zápasov a iných zápolení.
48. SNS prebiehajú v znamení 90. výročia od prvých slávností.
 
48. Slovačke narodne svečanosti
 
Tradicionalna kulturna, zabavna i sportska manifestacija slovačke nacionalne zajednice, 48. Slovačke narodne svečanosti ovog vikenda su okupile u Bačkom Petrovcu mnogobrojne zvanice, domaće i strane goste, među kojima su potpredsednik vlade Slovačke Dušan Čaplovič, republički ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, predsednik Matice slovačke Jozef Markuš, podpredsednica pokrajinske vlade Anna Tomanova – Makanova, pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu i mađuopštinsku saradnju Jadranka Beljan Balaban, ambassador Slovačke Republike u Beogradu Igor Furđik, biskup Slovačke Evangelističke crkve Samuel Vrbovski kao i gosti iz bratskih gradova i opština u Srbiji i Slovačkoj.
 
48. Slovačke narodne svečanosti zvanično je otvorio republički ministar za ljudska i manjinska prava Sveozar Čiplić koji je naglasio da su Slovaci, stvarajući i razvijajući svoj idenditet tokom 270 godina zajedničkog življenja u Vojvodini, razvijali i Srbiju.
 
Potpredsednik vlade Slovačke Dušan Čaplovič rekao je kako je pravo zadovoljstvo videti Slovake u Vojvodini i Srbiji, jer su uspeli da očuvaju svoj identitet, jezik, institucije i veru a da istovremeno budu uspešno integrisani u društvo. Potpredsednik slovačke vlade je takođe predstavio poseban dar Ministarstva obrazovanja Slovačke republike, 213 hiljada evra namenjenih gimnaziji "Jan Kollar" u Bačkom Petrovcu.
 
U okviru programa uručeni su ključevi automobila, poklona Matice Slovačke iz Bratislave Matici slovačkoj u Srbiji. Slovačke narodne svečanosti ove godine obeležavaju i 90. godišnjicu od prvog odžavanja.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články