SNS - sobota

SNS - sobota
 
Pri príležitosti 90 rokov od prvých SNS, v Báčskom Petrovci v dňoch 7-9 augusta prebiehajú 48. Slovenské národné slávnosti. Je to najvýznamnejšie a najmasovejšie podujatie Slovákov mimo materskej krajiny. Do Petrovca sa v tieto dni priam zlieva rieka návštevníkov a prichádzajú zo všetkých kútov sveta.
 
V programe SNS sobota predpoludním tradične patrí MSJ. Tak sa aj tohto roku usporiadalo slávnostné matičné zhromaždenie, na ktorom udelili plakety a uznania zaslúžilým jednotlivcom a kolektívom. Jubilujúcim vojvodinským médiám, informujúcim v slovenskej reči, tohto roku patrila osobitná pozornosť. Plaketu získal aj Rádio Nový Sad.
 

 
Včera popoludní prebiehal vydarený Dolnozemský jarmok, ktorý vlani zorganizovali v Maďarsku, tohto roku poputoval do Petrovca a na budúci rok sa presťahuje do Rumunska.
 
Včerajší večer patril folkloristom a milovníkom spevu a tancov.
 
Povodom devet decenija od prvih slovačkih narodnih svečanosti u Bačkom Petrovcu, u Vojvodini, od 7. do 9. avgusta održava se 48. manifestacija zajednice Slovaka u Srbiji. To je najmasovnija i najznačajnija smotra Slovaka van matične zemlje.
 
To je već postala tradicija da na ove svečanosti dolaze Slovaci, koji žive ne samo u evropskim zemljama, već i na drugim kontinentima. Od ove godine, odlukom slovačkog nacionalnog veća, manifestacija je zvanični praznik Slovaka u Srbiji.
 
Na zasedanju skupštine Matice slovačke dodeljene su plakete i priznanja svima onima koji su doprineli afirmaciji slovačke kulturne tradicije. Plaketu je za svoj doprinos dobio i Radio Novi Sad.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články