K VÝROČIU ĽUDOVÍTA MIČÁTKA

 K VÝROČIU ĽUDOVÍTA MIČÁTKA
 
135. výročie narodenia
 
24. augusta 1874 v Kysáči sa narodil Dr. Ľudovít Mičátek, advokát a šéfredaktor časopisu Dolnozemský Slovák
 
V roku 1902 Ľudovít Mičátek a Miloš Krno začali vydávať v Novom Sade časopis Dolnozemský Slovák. V tom čase dolnozemskí Slováci žili v jednom štátnom útvare so Slovákmi na Slovensku. Cieľom jeho vydavateľov bolo predovšetkým politicky zjednotiť dolnozemských Slovákov v zápase proti násilnej maďarizácii.
 
Ich zámer sa i uskutočnil a medzi prispievateľov sa zaradili nielen Slováci z Vojvodiny ale i z Nadlaku, Komlóša, Čaby, z Poľného Berinčoku.
 
Po 18. rokoch, v roku 1920 Dolnozemský Slovák prestal vychádzať. Vtedy už slovenské dolnozemské spoločenstvá žili od seba oddelené, v troch štátoch.
 
Oddelení aj od materského celku, Dolnozemskí Slováci si museli sami vybudovať i vlastné národné inštitúcie: školu, cirkev, noviny, časopisy, kultúrne spolky. Vývoj, akým sa slovenské spoločenstvá ubrali v každom jednom štáte závisel nielen od životaschopnosti tej-ktorej slovenskej dolnozemskej komunity, ale najmä od prístupu a benevolentnosti vrchností každého jedného štátu k svojim inak hovoriacim občanom. Takto sa postupom času každé jedno slovenské dolnozemské spoločenstvo vykryštalizovalo do stavu súčasného.
 
Časopis Dolnozemský Slovák obnovili v roku 1996.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články