PDvK 2008 – druhý deň

PDvK 2008 – druhý deň
 
27.07. - V druhý deň Predslávnosťových dní v Kulpíne ( PDvK ) si prišli na svoje najmä poľovníci a folkloristi.
 
 
Poľovnícky spolok Fazan z Kulpína počas tohtoročných PDvK úspešne zorganizoval dve súťaže. Až 50 poľovníkov si zmeralo zručnosť v streľbe do hlinených holubov a najpresnejšiu mušku mali celky z Petrovca a Silbaš.
Druhá súťaž, ktorú kulpínski poľovníci prvýkrát usporiadali, bolo varenie kotlíkového guláša (paprikáša). Na túto súťaž sa prihlásilo 15 zostáv a za najchutnejší paprikáš bol vyhlásený ten, čo varil kulpínsky tím na čele s Petrovčanom Vladimírom Dudášom. Druhoumiestnení boli kysáčski poľovníci a tretie miesto obsadili predstavitelia súkromnej firmy Opekomerc z Kulpína.
 
Večierok slovenských ľudových piesní a tancov bol tiež bohatý a vydarený ibaže sa nevedelo kto na ňom vystupuje. Programu totiž chýbali moderátori, takže početné publikum bolo ukrátené o tie základné informácie. Javisko tiež nebolo najvhodnejšie umiestnené, prečo sa program nemohol ani kvalitne sledovať. Vystupovali na ňom Folklórny súbor Ponitran z Nitry (SR), SUS Krajan-Vojvodina , KUS Zvolen z Kulpína a iní (?).
Pred začiatkom tohto večierku predstavili sa najprv detské súbory z našich osád, čo tiež bolo pekne, avšak táto časť programu vôbec nebola zahlásená, takže sa o nej málo vedelo a iba náhodní návštevníci si ju pozreli.
 
To čo podľa programu malo byť v sobotu a udialo sa v nedeľu, bola koštovka vín Spolku vinárov a vinohradníkov z Kulpína, ktorí sa kvalitou svojich výrobkov dostávajú do samej špičky v tejto oblasti v našej krajine.
Avšak,... to čo úplne vystalo a nesmelo - bol ústredný Hudobno - zábavný recitál: 75 rokov MOMS - u v Kulpíne. Tento program bol pôvodne zaplánovaný v sobotu, potom už netrpezlivo očakávaný v nedeľu a nakoniec, bez akéhokoľvek zdôvodnenie, jednoducho – vystal.

 
Keďže aj v druhý predslávnosťový deň bolo až príliš toho nedopovedaného a nepovedaného, udalosti radšej zobrazíme umeleckým objektívom Ondreja Miháľa z Kanady.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články