Vplyv arzénu na ľudský organizmus

Vplyv arzénu na ľudský organizmus
 
Arzén je klasifikovaný ako karcinogén.
Ľudia by mali byť informovaní, že arzén pri dlhodobom príjme môže veľmi poškodiť ich organizmus. V pitnej vode je viazaný v anorganickej forme, ktorá je oveľa toxickejšia, ako organická z potravín. Veľká dávka arzénu v pitnej vode sa dáva do súvisu s výskytom rakoviny kože a iných nádorov vnútorných orgánov.
Podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie (SZO), jednotka rizika pre rakovinu kože je 6 prípadov na 10 000 pri celoživotnom príjme vody so zvýšeným obsahom arzénu. Pre jeho karcinogénny vplyv na ľudský organizmus SZO sprísnila hranicu jeho tolerantných množstiev v pitnej vode. Sprísnenie jeho limitnej hodnoty je teda zo zdravotného hľadiska opodstatnené.
Túto výstrahu by mali vážne chápať nielen používatelia kulpínskej vody, lež aj kompetentné osoby. Podľa slov čelného človeka Rady Miestneho spoločenstva Branislava Cesnaka, prvé kroky v zabezpečovaní zdravotne bezpečnej pitnej vody, budú čoskoro podniknuté. Ekologická studňa, ktorá bude umiestnená vo dvore starého obecného domu sa už v týchto dňoch začne robiť a do prevádzky bude daná koncom augusta.
Summa summarum: V súvislosti s arzénom vo vode, zdravotníci ale aj inšpektori bijú na poplach. RAKOVINA JE ŤAŽKÉ OCHORENIE.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články