Posvätenie chrámu Božieho v Dobanovciach

Posvätenie chrámu Božieho v Dobanovciach
 
V nedeľu, 20. septembra 2009 sa konala posviacka obnoveného chrámu Slovenského evanjelického a. v. cirkevného zboru v Dobanovciach, ktorý je fíliou Slovenského evanjelického a. v. cirkevného zboru v Boľovciach/SEAVC v Srbsku. Posviacku obnoveného chrámu vykonal dôstojný pán Samuel Vrbovský, biskup SEAVC v Srbsku. Slávnostné služby Božie odbavoval v. p. Ján Vinkovič, senior sriemsky SEAVC za pomoci farárov Vladimíra Lovása zo Silbaša, Oliny Kolárovej zo Šídu a Vladislava Ivičiaka z Belehradu.
 
Obnovenie chrámu, čiže jeho strechy, stien, oltáru, kancľu a podlahy v hodnote 2 000 000,oo dinárov vyfinancovala zo svojho rozpočtu Obec Surčín. Sumou 2000,oo EUR obnovenie chrámu pomohol aj Spolok Gustava Adolfa z Nemeckej spolkovej republiky. Cirkevníci z Dobanoviec a sponzori z lokálneho prostredia vlastnými príspevkami a dobrovoľnou pracou tiež značne prispeli k ukončeniu prác.
 
Slávnostný program posvätenia chrámu spevom sakrálnych piesní obohatil Komorný zbor Zvony zo Selenče pod vedením Juraja Súdiho.
 
Na službách Božích sa zúčastnili členovia evanjelických cirkevných zborov zo Šídu, Ľuby, Erdevíka, Belehradu, Starej Pazovy, Boľoviec, Slankamenských vinohradov a Nového Sadu, predstavitelia Obce Surčín, členovia Miestneho spoločenstva v Dobanovciach ako aj predstavitelia NRSNM, MSJ, MOMS-ov, a tiež aj vyše 120 členov spomenutého cirkevného zboru v Dobanovciach. a zástupca veľvyslanca Slovenskej republiky Ján Pšenica.
 
Po ukončení slávnostných služieb Božích, pre hostí a domácich cirkevníkov bol podávaný slávnostný obed.
 
Pred obedom prítomným sa prihovorili: Vladimír Valent, Andrej Kardelis, Pavel Lomianský, Ján Vinkovič a predstaviteľka Obce Surčín. Vo svojich príhovoroch menovaní poukazovali na význam duchovného života, ale aj bratského spolunažívania v národovo a konfesionálne zmiešanom prostredí, zmieňovali sa o vplyve SEAVC na duchovné bohatstvo každého jednotlivca a podčiarkovali potrebu upevňovania povedomia človeka o jeho príslušnosti k slovenskému národu ako aj potrebu pestovania vzájomnosti a priateľstva medzi ľuďmi.
 
Vladimír VALENT,
Belehrad podpredseda NRSNM

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články