SNS 2008

SNS 2008
 
O tohtoročných SNS v týchto dňoch hlásia a píšu všetky významné médiá: Tanjug, RTS, RTV, Politika, Dnevnik, Danas, Gradjanski list... Z webovej stránky RTS www.rts.co.yu vyberáme text a komentár, ktorý bol za textom zverejnený:
 
Turistička manifestacija "Slovačke narodne svečanosti 2008", održaće se od 3. do 10. avgusta u Bačkom Petrovcu, a na njoj će učestvovati i gosti iz Slovačke.
Manifestacija će početi u nedelju svečanom misom u rimokatoličkoj crkvi, a zatim će biti otvorena izložba "Berba hmelja" u organizaciji Udruženja petrovačkih žena, najavila je Turistička organizacija Srbije.
U ponedeljak će biti otvorena izložba starih fotografija "Pabirci iz prošlosti Petrovca" u biblioteci "Štefan Homola", gde će se istovremeno održavati i prodajna izložba knjiga Slovačkog izdavačkog centra.
Za četvrtak je predviđeno otvaranje izložbi fotografija Ondreja Mihalja iz Kanade "Premišljanja u ogledalu vremena" i naivnog slikara Martina Papa iz Padine, kao i susret studenata u Domu kulture u Selenči.
U petak će biti otvorene filatelistička izložba "Petrovac Nitra Novi Sad", zatim izložba "Slovački identitet u publicistici slovačkog sveta" i izložba skulptura "Draž drva" Udruženja građana Sporfa iz Bratislave.
Uveče je predviđen kulturno umetnički program "Na žicama samopoštovanja" i koncert folklornog ansambla "Važec" iz Važca, pod nazivom "Zemljacima od srca."
 
U okviru manifestacije će biti i sportskih aktivnosti
 
U subotu će biti priređen vašar umetnosti "Bogatstvo naših sela-žetva", a održaće se i susret učitelja i prezentacija knjiga u organizaciji Asocijacije slovačkih udruženja žena.
Tog dana predviđen je i turnir u fudbalu Bačka-Banat-Srem, a uveče narodno veselje u Klubu poljoprivrednika uz muziku grupe "Senzus" iz Slovačke. Uveče će i na igralištu osnovne škole biti održan gala koncert slovačkih folklornih grupa.
Poslednji dan će uglavnom biti posvećen sportu, održaće se takmičenja sportskih ribolovaca, stonotenisera, lovaca, turnir u šahu i fudbalska utakmica.
Dok će ujutru biti održana svečana liturgija u evangelističkoj crkvi, popodne će se održati koncert crkvenih pesama u baptističkoj crkvi, a za popodne je predvidjena predstava za decu pozorišta iz Bratislave, kao i koncert dečijih folklornih grupa.
Manifestacija se završava gala koncertom KUD-a "Petrovska družina" i pozorišnom predstavom "I sekira će da zatreba" u izvođenju KUD "Zvolen" iz Kulpina.
 
komentari(utorak, 29. jul 2008, 23:39) Zare Boy
POZDRAV SLOVACIMA Svim slovacima pozdrav iz Austrije, a posebno slovacima u STAROJ PAZOVI!
 
www.rts.co.yu

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články