ZA NAMI SÚ AJ SNS, NA RADE JE KULPÍNSKA SVADBA?

ZA NAMI SÚ AJ SNS, NA RADE JE KULPÍNSKA SVADBA?
 
Iniciatíva zorganizovať podujatie na ktorom sa budú predstavovať svadobné obyčaje národov a národnostných spoločenstiev sa zrodila v Spolku kulpínskych žien. Prvé podujatie usporiadali v roku 2006 a už vtedy sa videlo, že ono má skvelú budúcnosť. To pochopili aj v obecnej turistickej organizácii a ponúkli sa za spoluorganizátora nasledujúcej Kulpínskej svadby. Druhé podujatie sa konalo 30. júna 2007 r. a tentokrát jej organizáciu mala na starosti Turistická organizácia obce Báčsky Petrovec.
Aj druhá Kulpínska svadba bola nanajvýš úspešná a to na svoj spôsob muselo zaviazať organizátora v podujatí pokračovať.
Jún a júl sú dávno za nami a „kulpínska mladucha“ čaká na svoj deň. „Svadobní rodičia“ údajne nemajú peniaze.
 
objavljeno: 27.02.2008.
 
Prvog dana 30. Međunarodnog sajma turizma IFT u Beogradu, jedinstvenu promociju turističke ponude od 11 sati imaće Bački Petrovac, i to na štandu „Sela Srbije” u Hali 14 Beogradskog sajma.
Posetioci mogu da uživaju u folkloru, degustaciji kulena i vina, da se upoznaju sa zanatima, ali i proizvodima seoskih domaćinstava. Biće najavljene i manifestacije Festival kulena, Svadba nekad i sad i Slovačke narodne svečanosti, koje se održavaju u ovom kraju.
Jedna od najatraktivnijih međunarodnih manifestacija Svadba nekad i sad, koja prikazuje raznolike svadbene običaje, održava se 5. jula u Kulpinu u prelepom ambijentu dvorca Dunđerski. Na najromantičnijem mestu u Vojvodini, uz kolorit svadbenih nošnji, vožnju svečanim zapregama ulicama Kulpina, uživanje uz tradicionalna jela i muziku u parku dvorca i romantične zvuke praporaca, može se, bar nakratko, oživeti vreme balova i dvorskih dama…
 

 
S. Lučić
www.politika.co.yu

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články