„Znate l`priču o Vasi Ladačkom"

„Znate l`priču o Vasi Ladačkom"
 
- pevao je nekada Đorđe Balašević. Sada na obali Tise prema svojoj novoj knjizi „Kao rani mraz“ snima film u kojem oživljava vreme, prostor i emocije junaka svoje pesme o Vasi Ladačkom. Ideja se rodila davno pre. Sa Đoletovog sajta izdvajamo deo kolumne, koju je napisao pre 5 godina.
 
Tema: Djoletova Kolumna Datum 21.10.2003 Možda me je ta magija pogurala i u studio, ko zna, da ipak snimim pesme za nesnimljeni film o Vasi Ladačkom? Možda je taj zvezdani prah pao na harmoniku Andreja iz Kulpina, i neke žalosne panonske tonove uklopio u strofe kao neotkrivene minerale u prazna mesta u periodnom sistemu elemenata, koja su godinama čekala na njih....
 
www.balasevic.net
 
-Rani mraz je ravničarski pojam i to samo paori kapiraju. To je ono što padne preko noći i otkrije sudbinu žetvi. Moj deda koji je bio vinogradar, stalno je imao strah da ne padne rani mraz. To ima veze sa mladošću o kojoj se govori u filmu. Nešto u mladosti što te zakači i što ti napravi ožiljak kao rani mraz može da ti ostavi tragove za ceo život.- kaže Balašević o nazivu filma .
 
Opisan kao "dugometražna igrana balada", Balaševićev režiserski debi smešten je u doba Prvog svetskog rata. Mladog Vasu Ladačkog glumi debitant Danijel Kovačević, a ostarelog glavnog junaka Rade Šerbedžija. Izazovu te filmske priče i prijateljstvu nije dakle odoleo ni proslavljeni holivudski glumac Rade Šerbedžija.
"Vasa Ladački je božanstven lik, jedan je od heroja ne samo Đorđa Balaševića nego i jedan od heroja naših života", rekao je Šerbedžija. On je dodao da ne postoji neko ko tog Vasu nije propatio na neki način, i istakao da mu je uloga veoma draga.
 
U filmu igra i Jovana Balašević, Nikola Đuričko, Vojin Ćetković, slovačka glumica Danica Jurčova, Predrag Bjelac, Zijah Sokolović, Marko Makivić, Mira Banjac i drugi. Osim što kao režiser snima film po sopstvenoj priči, Balašević će za "Kao rani mraz" raditi muziku i pojaviće se kao glumac u manjoj ulozi.
 
Ondrej Maglovski ( Andrej iz Kulpina) se takodje našao u glumačkoj ekipi.
 
Charizmatická herečka slovenského pôvodu Danica Jurčová (32) patrí k stále narastajúcemu počtu slovenských hercov, ktorí majú viac práce v Čechách, než doma na Slovensku. Hrala i v seriály českej televízie Nemocnice na kraji města III.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články