NÁŠ HLAS ĽUDU – 65 ROČNÝ

NÁŠ HLAS ĽUDU – 65 ROČNÝ
 
Slovenský týždenník Hlas Ľudu včera večer16.10.2009 oslavoval 65-ročnicu založenia. Pri tejto príležitosti v Štúdiu M Novosadského rozhlasu odznel slávnostný program, v rámci ktorého udelili cenu Hlasu Ľudu za 5 ročné obdobie, vlastne za životné dielo, tiež výročné ceny a odmeny za odpracované roky v kolektíve.
 
Cena Hlasu ľudu za životné dielo, ktorá sa udeľuje po štvrtý raz, sa dostala do rúk bývalému riaditeľovi, dlhoročnému zamestnancovi v tejto ustanovizni Samuelovi Čemanovi. Z radov aktívnych novinárov výročnou cenou boli odmenení Juraj Pucovský - redaktor športových strán, Anna Francistyová, ktorá ma na starosti kultúrny úsek ale aj technický redaktor týždenníka Miroslav Dobroňovský, ktorý má na starosti grafický dizajn.
 
Cenu pre dopisovateľskú prácu si domov odniesol Ján Zvara Moco z Aradáča.
 
Za odpracované roky v hlasľudovskom kolektíve uznania získali Anna Lazarevićová za 30 rokov práce a Vladimír Hudec za 20 ročnú činnosť.
 
Okrem toho, počas programu oslavy 65-teho výročia založenia týždenníka Hlasu Ľudu, udelená bola i výročná cena mládežníckeho časopisu Vzlet. Pozoruhodné a analyticky výstižné príspevky, zvlášť v oblasti kinematografie Stanislavy Sládečekovej z Báčskeho Petrovca, pripútali pozornosť tohtoročnej hodnotiacej komisie. A tak sa cena Vzletu dostala do jej rúk.
 
Počas slávnostného programu prezentovaná bola i vydavateľská činnosť ustanovizne a zároveň predstavená aj najnovšia kniha autorky Kvetoslavy Benkovej, zbierka piesní z Petrovca a Málinca.
 
Hlasľudovské oslavy svojou prítomnosťou poctili mnohí vysokí predstavitelia nášho štátu, pokrajiny Vojvodiny, medzi nimi minister pre ľudské a menšinové práva Svetozar Čiplić, podpredsedníčka Výkonnej rady Vojvodiny, pokrajinská tajomníčka pre informácie, zároveň predsedníčka NRSNM Anna Tomanová Makanová, podpredseda Zhromaždenia Vojvodiny Martin Zloch, predsedníčka Matice Slovenskej v Srbsku Katarína Melegová Melichová, vicekonzulka Slovenskej republiky, národní poslanci, predstavitelia evanjelickej cirkvi, takmer všetkých našich médií a iní.
 
Ako to v svojom príhovore povedal minister Svetozar Čiplić, týždenník Hlas Ľudu nie je na česť iba Slovákom, ale celému Srbsku. Podpredsedníčka Výkonnej rady Vojvodiny Anna Tomanová Makanová zhodnotila, že po tom, ako sa NRSNM stala spoluzakladateľkou Hlasu Ľudu, môžeme byť spokojný so súčasnou situáciou a vyzdvihla, že pokrajinský sekretariát tohto roku na tlačené médiá národnostných menšín vyčlenil až 280 miliónov dinárov.
 
Andrea Speváková

Komentárov  

0 #7 Nikto nám nezakáže myslieťalexander 2010-05-26 15:37
[quote name="alexander"]Zat úlal som sa vďaka internetu do vašej diskusie. Máte výhrady voči novinám, čo je vo vašom prípade pochopiteľné. Menšiny sú všade na svete stavané do svetla chudobných príbuzných. Ale na druhej strane - nestačí iba reptať. Treba niečo urobiť. Napríklad slovenský občiansky občasník - internetovú samosprávnu stránku pre krajanov. Na internete je to vlastne zadarmo, môžete si dať nejaké členské príspevky a písať môžete o dušu. My sme tiež pozerali do detských časopisov - aj sme do nich písali a to rovno tu, v hlavnom meste. Ale prišli mladí kapitalisti a časopisy rozkradli. Ostali sme bez radosti z práce pre deti, ale s Jožkom Fabušom a Edom Sorokovoyom sme si povedali, že nás tak ľahko nezlomia a začali sme si vydávať časopis, do ktorého píšu deti i tí, ktorí nezabudli, že deťmi boli. Nakoniec - pozrite si ho - teraz je zaujímavý aj tým, že je tam článok o 11. ročníku Žitnoostrovských pasteliek, stretnutí maľujúcich detí. Boli tam aj deti z Juhoslávie. Nájdete ho na www.skolisty.com
Ak by ste sa do vydávania internetovej stránky pustili, tak vám občas prispejeme. Veľa chuti do písania vám želá Alexander -
Nahlásiť administrátorovi
0 #6 Hlavy hore priateliaalexander 2010-05-26 15:31
Zatúlal som sa vďaka internetu do vašej diskusie. Máte výhrady voči novinám, čo je vo vašom prípade pochopiteľné. Menšiny sú všade na svete stavané do svetla chudobných príbuzných. Ale na druhej strane - nestačí iba reptať. Treba niečo urobiť. Napríklad slovenský občiansky občasník - internetovú samosprávnu stránku pre krajanov. Na internete je to vlastne zadarmo, môžete si dať nejaké členské príspevky a písať môžete o dušu. My sme tiež pozerali do detských časopisov - aj sme do nich písali a to rovno tu, v hlavnom meste. Ale prišli mladí kapitalisti a časopisy rozkradli. Ostali sme bez radosti z práce pre deti, ale s Jožkom Fabušom a Edom Sorokovoyom sme si povedali, že nás tak ľahko nezlomia a začali sme si vydávať časopis, do ktorého píšu deti i tí, ktorí nezabudli, že deťmi boli. Nakoniec - pozrite si ho - teraz je zaujímavý aj tým, že je tam článok o 11. ročníku Žitnoostrovských pasteliek, stretnutí maľujúcich detí. Boli tam aj deti z Juhoslávie. Nájdete ho na www.skolisty.com
Ak by ste sa do vydávania internetovej stránky pustili, tak vám občas prispejeme. Veľa chuti do písania vám želá Alexander ()
Nahlásiť administrátorovi
0 #5 čo ďalej to horšiekritizer 2009-10-23 08:26
:-x doteraz bola v HL jedna (Ž)žiakova foto riadne v každom čísle, v tomto ich je asi 5 - ak som dobre spočital. Človek má nesíte apetíty
Nahlásiť administrátorovi
0 #4 zhodujem sa divak a kritizer,- 2009-10-21 15:57
neviem naco je to Sajovi Ziakovi??? Dobry clovek , ale???
Nahlásiť administrátorovi
+1 #3 zhodujem sa divak a kritizer,- 2009-10-21 15:56
ani mna nespomenuli, no nie je to chyba
hlasludovcov...
Makanka nas preda ludia""!!!!
Nahlásiť administrátorovi
+1 #2 kritizer 2009-10-21 15:08
:-x suhlasim s divakom, programom nam chceli len zamazat oci. Hlas ludu zdrazel, direktor si ho sprivatizuvav a dava v novinach len to co jemu zodpoveda. a samozrejme aj svoju fotografiu v kazdom cisle. ked volakomu da 3 slovnike, uz misi byt jeho obrazok v novinach. katastrofa!!!
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 divak 2009-10-17 17:55
Nebyt Hancmanovho textu o jednotlivcoch v HL, program by bol sterilny. A Ciepa je tabu tema, clovek sa za poslednych 10 rokov zodral aby po julovskom Simakovi z toho HL volaco urobil. Hadam Makanka prikazala, ze ho nesmu ani spomenut....
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články