Víkend v Kulpíne v znamení posviacok kostolov a ekumenizmu

Víkend v Kulpíne v znamení posviacok kostolov a ekumenizmu
 
Včera predpoludním episkop báčsky pán Irinej posvätil obnovený srbský pravoslávny kostol v Kulpíne a dnes, v rámci predpoludňajších bohoslužieb, biskup SECAV v Srbsku dôstojný pán Samuel Vrbovský vykonal posviacku obnoveného exteriéru slovenského evanjelického chrámu Božieho v tejto osade. Oba kulpínske kostoly boli posvätené za prítomnosti vysokých hodnostárov pravoslávnej a evanjelickej ako aj grécko-katolíckej cirkvi. Včerajšiu posviacku kulpínskeho pravoslávneho kostola vykonal Episkop báčsky pán Irinej, a po srbsky sa so slovom Božím v pravoslávnom chráme prihovoril aj biskup slovenskej evanjelickej cirkvi Samuel Vrbovský. Dnes čin posvätenia evanjelického chrámu v Kulpíne konal biskup Vrbovský a úvodom niekoľkými slovami aj po slovensky prítomných pozdravil episkop Irinej Pravoslávny.
 
foto
 
Oba sakrálne objekty v Kulpíne sú výnimočného významu a vďaka starostlivosti cirkevníkov a duchovných pastierov, bezmála 200 ročný pravoslávny a 130 ročný evanjelický kostol, znovu sa zaskveli v plnej svojej kráse.
 
Kulpínsky slovenský kostol bol vybudovaný za pôsobenia evanjelického farára Félixa Kutlíka a 19. októbra roku 1879 korunovaný bol posviackou, ktorú vykonal senior Gabriel Belohorský. Odvtedy každý rok v Kulpíne v prvú nedeľu po 19. októbri býva pamiatka posvätenia chrámu Božieho - ľudove Kirvaj.
 
foto
 
foto
 
foto
 
V tomto roku si kulpínčania túto pamiatku uctili nanajvýš slávnostne - posvätením renovovaného kostola. Slávnostný čin posviacky vykonal biskup SECAV dôstojný pán Samuel Vrbovský a slávnostnou kázňou sa početným cirkevníkom a vzácnym hosťom prihovoril Vladimír Lovás, farár silbašký. Okrem domáceho farára Vladimíra Grňu, v bohoslužbách sa zúčastňovali aj farári z Báčskeho seniorátu: Viera Bátoriová, Vladimír Valent, Ondrej Marčok, Vladimír Obšust a Juraj Nímet.
 
foto
 
foto
 
Kulpínsky evanjelický kostol staval známy novosadský staviteľ Alojz Cocek v neorománskom štýle. Celkove tento stánok Boží vábi svojou majestátnosťou a výnimočnou akustikou, ktorú ocenili svetoznámi umelci pri realizovaní koncertov v tomto kulpínskom chráme.
 
Široký je 15m a dlhý 31m, postavený na ploche 465m2. Vo veži kostola sa nachádzajú tri zvony. V prvej svetovej vojne dva zvony boli zobraté, takže sa v roku 1923 na ich miesto zadovážili z ľubľanskej zlievarne nové, a to jeden 740kg a druhý 460kg.
 
Organ v chráme je dvojmanuálový, zakúpený v Pešti v roku 1891. Jeho zvláštnosťou je socha kráľa Dávida s harfou umiestnená nad píšťaľami, ktorá táto hudobný nástroj činí unikátnym. Na oltári sa nachádza obraz večere Pánovej, podobná verzii Leonarda da Vinčiho s oslovujúcim detailom, kde sa Judáš priamo pozerá na diváka.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články