Po rokoch - zhromaždenie občanov Selenče

Po rokoch - zhromaždenie občanov Selenče
 
V piatok 30.októbra v Dome kultúry v Selenči sa stala historická udalosť. Ide o to, že sa v Selenči usporiadalo zhromaždenie občanov. Zvolal ho predseda Rady MS Juraj Grňa na základe petície, ktorú podpísalo 105 občanov nespokojných s prácou Miestneho spoločenstva a Komisie pre komasáciu. Iniciatívu s podpismi v mene občanov pridal do Miestneho spoločenstva Ján Kolár. Na Zhromaždení boli prítomní aj predseda Obce Báč mr.Tomislav Bogunović a náčelníčka Obecnej správy Elena Turanská.
 
foto
 
Čelnovia pracovného predsedníctva Ján Strehársky, predseda rady MS Juraj Grňa a iniciátor petície Ján Kolár(z ľava na pravo)
 
Na začiatku predseda Rady MS Juraj Grňa upozornil asi 300 prítomných občanov na to, že sa Zhromaždenie občanov bude nahrávať na cédečko, že by si občania dali pozor aby vyhlášky, ktoré dajú neboli použité proti nim. Doteraz to nebolo praxou a ani predvolebné zasadnutia sa žiaľ nikdy nenatáčali, hádam preto aby si občania nemali možnosť pripomenúť čo im bolo sľúbené a na čo si teraz s trpkosťou spomínajú. Takto vystrašení občania sa ostýchali otvorene hovoriť o tom, čo ich tlačí . Petíciu najprv odôvodnil jej iniciátor Ján Kolár. Poukázal na nespravodlivo vykonanú komasáciou a vyjadril nesúhlas s odovzdaním miestneho vodovodu, ktorý si občania vybudovali vlastnými prostriedkami, pod správu VKP Tvrđava z Bača. Diskusia sa rozplynula v rôznych smeroch. Hovorilo sa aj o kvalite vody, aj o plyne vo vode aj o účtoch pre strovenú vodu. Po takejto rozprave zrodila sa iniciatíva o založenie verejného podniku pri MS Selenča. Takúto iniciatívu podporil aj predseda Obce a sľúbil, že ak bude treba zvolá aj mimoriadne zasadnutia Zhromaždenia obce a aj sám zdvihne ruku za takúto iniciatívu. Zaujímavá je skutočnosť, že predstavitelia Obce najprv tvrdili, že MS na to nemá právo a neskôr mienku zmenili a nakoniec vyhlásili, že takúto iniciatívu aj sami podporia. Rada týmto odročí problém a získava na čase, keďže sa najprv bude musieť vypracovať štúdia či sa to vôbec opláca mať takýto podnik.
 
Ešte pálčivejšia otázka, pre ktorú najviacej ľudia aj prišli na Zhromaždenie bola otázka komasácie. Komasácia v Selenči prebieha v súlade s ľudovou múdrosťou: Sľuby sa sľubujú .....Nespokojnosť občanov už vyvrcholila do tej miery, že rozhorčení majitelia pozemkov pravdu a svoje podzemky začali chrániť päsťami. Občania sa aj navzájom začali škriepiť a nenávidieť. Zodpovední tvrdia, že sa všetko koná podľa zákona, avšak občania si nevedia vysvetliť ako to že niekto kto nemal podzemok v blízkosti dediny nový pozemok tam dostal a niekto kto bol pri dedine sa dostal na okraj selenčského chotára a do doliny, kde sú podzemné vody. Pomoc pri riešení jednotlivých prípadov prisľúbil aj predseda Obce. Hlavne, akoby vo všetkom a všetkému boli na vine občania lebo si vraj takú komasáciu schválili, aj keď sa ich nikto na nič nespytoval a ani im podstatu veci poriadne nevysvetlil. S komasáciou sa mešká pomaly bude aj štvrtý rok ako prebieha aj keď bola odsúhlasená od Zhromaždenia obce ešte v roku 2006. Taktiež sa ničia stromy v chotári a nikto neodpovedal na postavenú otázku kde je drevo, ktoré sa odváža z pozemkov a kto tieto práce financuje a z ktorých zdrojov. Zaujímavé, že na takéto ničenie živej prírody nikto nereaguje.Hlavne, že sa občanom vyrubujú poplatky na ochranu životného prostredia, ktoré však nikto nechráni a máme na to aj zodpovedajúce Ministerstvo a rôzne ekologické združenie (aspoň na papieri). Uzáver po tejto otázke bol, že treba podať iniciatívu na ocenenie zákonitosti komasácie. Po všetkom čo sa dialo v piatok večer v Selenči zostáva občanom Selenče pamätať skutky a čakať nové voľby. Zatiaľ však veľa vody potečie Dunajom a v Selenči sa všeličo zmení, dúfame, že aspoň niečo na lepšie a v prospech a nie na škodu občanov( ako je to hlavne dosiaľ).Občania rozčúlení opustili sieň Domu kultúry a zostáva im zatiaľ iba veriť, že predsa pomoc príde, ale nie zo zodpovedajúcich obecných, pokrajinských alebo aj štátnych inštitúcii, ktoré sú po zákone povinné podniknúť potrebné opatrenia a ktorým sa dosiaľ sťažovali, ale niekde z hora, kam svoje oči v poslednom čase sklamaní občania najčastejšie upierajú.
 
Juraj Berédi – Ďuky

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články