VIAC O CHRÍPKE – inštrukcie Medicínskej fakulty z Belehradu

VIAC O CHRÍPKE – inštrukcie Medicínskej fakulty z Belehradu
 
Rektorát Belehradskej univerzity v spolupráci s Medicínskou fakultou z Belehradu pre svojich študentov a profesorov vypracoval návody na ochranu pred vírusom novej chrípky. Profesor Vladimír Valent ich ďalej postúpil aj nám a my ich predkladáme v originálnom znení.
 
foto
 
Grip izazvan pandemijskim virusom influence A (H1N1)
 
Novi grip je oboljenje prouzrokovano virusom gripa tipa A (H1N1) koji je pokazao veliki pandemijski potencijal, tj. sposobnost da zahvati stanovništvo na velikom prostranstvu (2 i više kontinenata). Do 10.11.2009. godine u našoj zemlji su laboratorijski potvrđena 254 slučaja ove bolesti. S obzirom da laboratorijska potvrda virusa nije rađena kod svih sumnjivih slučajeva, smatra se da je broj obolelih i inficiranih višestruko veći.
 
Virus gripa A (H1N1) se najčešće prenosi direktnim putem: kapljičnim (kijanje, kašljanje) i direktnim kontaktom (rukovanje, poljubac). Dokazano je, takođe, da se ovaj virus može preneti i indirektno putem sveže kontaminiranih predmeta. Studije su pokazale da virus gripa može da preživi na površinama predmeta 2 do 8 sati (a i duže) nakon dospevanja na taj predmet. Odrasli (ukoliko nisu lečeni antivirusnom terapijom) su zarazni najmanje 7 dana od početka simptoma, dok kod dece taj period traje i duže. Prvi simptomi novog gripa su isti kao i simptomi sezonskog gripa: povišena telesna temperatura, bolovi u mišićima, sekrecija iz nosa, bol u grlu. Muka, povraćanje i proliv se mogu javiti češće kod novog gripa nego kod sezonskog. Teže forme gripa javljaju se kod osoba sa oslabljenim imunitetom, kao i kod onih sa hroničnim respiratornim, kardiovaskularnim i metaboličkim bolestima, kod dece i starijih od 65. godina.
 
Najvažnije mere prevencije koje se preporučuju na fakultetima u cilju zaštite studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja su:
  • Savet svim studentima i zaposlenim sa simptomima respiratornih infekcija da ne dolaze na fakultet, a da se u slučaju težih simptoma jave izabranom lekaru.
  • Sve radne prostorije, amfiteatre, učionice, čitaonice i druge zajedničke prostorije više puta tokom radnog dana provetravati prirodnom ventilacijom.
  • Sve radne površine nekoliko puta dnevno brisati dezinfekcionim sredstvima.
  • Obezbediti dovoljno sredstava za higijenu u toaletima (tečni sapuni, papirni ubrusi i slično).
Mere lične zaštite uključuju:
  • Pranje ruku vodom i sapunom ili korišćenje sredstva za higijenu ruku na bazi alkohola.
  • Izbegavanje rukovanja i ljubljenja.
  • Izbegavanje dodirivanje očiju, nosa i usta.
  • Izbegavanje kontakta sa osobama koje imaju simptome respiratornih infekcija.
  • Odstojanje od najmanje 1,5 m od osoba koje imaju simptome respiratorne infekcije
  • Ukoliko je došlo do kontakta sa osobama obolelim od novog gripa potrebno je pratite svoje zdravstveno stanje tokom sedam dana od kontakta.
  • Da bi se zaštitili drugi, ukoliko dođe do kijavice ili kašlja, koristiti papirne maramice za brisanje nosa i stavljati ih preko usta, a onda ih posle upotrebe odložiti u kantu za smeće. Nakon toga obaviti higijenu ruku.
Grip izazvan pandemijskim virusom influence A (H1N1)
 
Šta je novi grip?
 
Novi grip je oboljenje prouzrokovano virusom gripa tipa A (H1N1) koji ima veliki pandemijski potencijal. Ovu osobinu imaju i ostali virusa gripa istog tipa. Aktuelni podtip virusa A (H1N1) u svom genomu ima gene koji potiču od virusa gripa svinja, ptica i čoveka, pa tako predstavlja potpuno nov virus za ljudsku populaciju.
 
Kakva je epidemiološka situacija u našoj zemlji?
 
Do 11.11.2009. godine u našoj zemlji su laboratorijski potvrđena 254 slučaja ove bolesti. S obzirom da laboratorijska potvrda virusa nije rađena kod svih sumnjivih slučajeva, smatra se da je broj obolelih i inficiranih višestruko veći.
 
Da li je virus gripa A (H1N1) kontagiozan?
 
Da. Ovaj virus ima izraženu sposobnost prenošenja sa čoveka na čoveka.
 
Kako se virus prenosi?
 
Virus gripa A (H1N1) se najčešće prenosi direktnim putem: kapljičnim (kijanje, kašljanje) i direktnim kontaktom (rukovanje, poljubac). Dokazano je, takođe, da se ovaj virus može preneti i indirektno putem sveže kontaminiranih predmeta. Studije su pokazale da virus gripa može da preživi na površinama predmeta i da može da zarazi čoveka 2 do 8 sati nakon dospevanja na dati predmet.
 
Koliko dugo su inficirani zarazni?
 
Odrasli se zarazni najmanje 7 dana od početka simptoma, a deca obično od 10 do 14 dana.
 
Koji su simptomi ovog oboljenja?
 
Prvi simptomi novog gripa su isti kao i simptomi sezonskog gripa: povišena telesna temperatura, bolovi u mišićima, sekrecija iz nosa, bol u grlu. Muka, povraćanje i proliv se mogu javiti češće kod novog gripa nego kod sezonskog.
 
Da li je ovo oboljenje teško?
 
Stepen kliničkog ispoljavanja infekcije se kreće od blage do veoma teške forme bolesti sa smrtnim ishodom. Ipak, većina obolelih se u potpunosti oporavi bez bilo kakve terapije. Osobe koje su pod povećanim rizikom od težeg kliničkog ispoljavanja su one koje imaju neko od hroničnih oboljenja (naročito dijabetes, astmu, kardiovaskularne bolesti ili oboljenje bubrega), gojazne osobe, trudnice, kao i osobe sa imunodeficijentnim stanjima. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da je oko 70% inficiranih sa virusom novog gripa čije je stanje zahtevalo hospitalizaciju imalo neko od ovih oboljenja/stanja. Takođe, pokazano je da deca i osobe starije od 65 godina imaju veći rizik od težeg kliničkog ispoljavanja.
 
Kako da se zaštitimo od novog gripa?
 
Da bi ste se zaštitili od novog gripa treba preduzeti iste preventivne mere koje se preduzimaju u zaštitili od bilo koje kijavice ili gripa:
  • Perite ruke vodom i sapunom ili koristite sredstva za higijenu ruku na bazi alkohola
  • Kada se pozdravljate, nemojte se rukovati ili ljubiti
  • Izbegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta
  • Izbegavajte kontakt sa osobama koje imaju simptome gripa
  • Budite na odaljenosti od bar 1,5 m od osoba koje imaju simptome respiratorne infekcije
  • Često provetravajte prostoriju u kojoj boravite.
  • Ukoliko ste bili u kontaktu sa osobama obolelim od ove bolesti pratite svoje zdravstveno stanje tokom sedam dana od kontakta.
Koji je najbolji način pranja ruku da bise izbeglo inficiranje gripom?
 
Često pranje ruku će vas štititi od mikroorganizama. Preporučuje se da se ruke peru sapunom i toplom vodom – 15 do 20 sekundi. Kada sapun i voda nisu dostupni, mogu se koristiti vlažne maramice na bazi alkohola ili sredstva za higijenu ruku na bazi alkohola (u formi tečnosti ili gela). Ako koristite ova sredstva, nanesite ih na suve ruke (u dovoljnoj količini da se ruke potpuno nakvase), zatim trljajte ruke sve dok se ne osuše (oko 15 sec).
 
Šta uništava virus gripa?
 
Virus gripa uništava toplota (75-100°C). Sem toga, nekoliko hemijskih germicida uključujući hlor, hidrogen peroksid, deterdžent (sapun), jodofori (antiseptici na bazi joda) i alkoholi su efikasni u borbi protiv virusa gripa kod ljudi ako se koriste u dovoljnim koncentracijma i dovoljno vremena.
 
Šta da uradim ako imam neki od simptoma novog gripa?
 
  • Ukoliko imate simptome slične gripu, preporučuje se da ostanete kod kuće, osim u slučajevima kada vam je potrebna lekarska pomoć.
  • Obavestite o svojoj bolesti i sve osobe koje su bile u kontaktu sa vama unutar sedam dana.
  • Da biste štitili druge, ukoliko počnete da kijate i kašljete, koristite papirne maramice za brisanje nosa i stavljajte ih preko usta a onda ih posle upotrebe odložite u kantu za smeće. Nakon toga obavite higijenu ruku.
Da li postoji vakcina?
 
Protiv novog gripa postoji vakcina. Studenti medicinskog fakulteta spadaju u kategoriju prioriteta za vakcinisanje.
 
Da li postoji specifična terapija?
 
Postoje dva antivirusna leka – oseltamivir i zanamivir. Na osnovu iskustva sa drugim virusima gripa, terapija je najefikasnija ako se primeni u roku od 2 dana od početka prvih simptoma. S druge strane, nema dokaza da uzimanje leka pre pojave simptoma ima zaštitno dejstvo, a široka upotreba ovih lekova mogla bi dovesti do toga da virusi postanu otporni na njih.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články