Problémy Slovákov z Dobanoviec a Boľoviec

Problémy Slovákov z Dobanoviec a Boľoviec
 
Delagáciu Dobanovčanov, v októbri t.r. prijal veľvyslanec SR v Belehrade J.E. Igor Furdík. Dobanovčania sa vtedy pánovi Furdíkovi posťažovali a poukázali na problémy, na ktoré neustále narážajú.
 
Dobanovce prislúchajú obci Surčín. Osada má vyše 8000 obyvateľov, z toho však iba zo 230 Slovákov. Tak málopočetní majú nespočetné problémy. Pomoc preto žiadajú na všetky strany.
 
foto
 
FOTO www.panoramio.com
 
Veľvyslanec Igor Furdík pomoc sľúbil a následne aj splnil. U predsedu obce Surčín Vojislava Janoševića zahlásil návštevu delegácie Dobanovčanov, ku ktorým sa pridali aj Boľovčania, a sám sa aj zúčastnil rozhovorov, ktoré sa realizovali v piatok 13. novembra 2009. Delegáciu činili:
  1. J. E. Dr. Igor Furdík, Veľvyslanec SR u Srbsku,
  2. Pavol Krutošík, druhý tajomník Veľvyslanectva SR v Belehrade.
  3. Želko Čapeľa, tajomník SKOS Šafárik, Dobanovce,
  4. Stevan Vitíz, predseda MOMSJ v Dobanovciach,
  5. Viera Tomanová, prednášateľka na ZŠ, Boľovce
  6. Vierka Materaková, pracovníčka na ZŠ, Boľovce
  7. Alena Agárská, pracovníčka na ZŠ, Boľovce
  8. Dr. Ing. Vladimír Valent, podpredseda NRSNM, Belehrad.
Rokovania, ktoré prebiehali na pôde Obce Surčín, boli venované spoločenskému životu a práci Slovákov žijúcich a pôsobiacich na území uvedenej obce. Poukázané bolo na pomoc z obecného rozpočtu v roku 2008 pri obnove čiastočne zbúraného Slovenského domu v Dobanovciach sumou 8000000 dinárov a tiež pri rekonštrukcii chrámov SEAVC v Dobanovciach a Boľovciach, ako aj v úprave cintorínov príslušníkov slovenskej komunity v Dobanovciach. Hovorilo sa tiež o rozvoji surčínskej obce, a v tom kontexte boli spomenuté aj plány úpravy Domu kultúry v Boľovciach. Nevystali ani témy delikvencie v tomto zmiešanom prostredí a problematika informovania. Spomenutá bola i viacročná finančná pomoc z obecnej pokladnice Základnej škole Branka Radičevića v Boľovciach, okrem iného aj na takzvanú ambientnú výučbu s prvkami ľudovej kultúry Slovákov. Spomenutá bola i možnosť poskytnutia podobnej podpory pre takúto formu výučby slovenských a srbských detí tiež na Základnej škole v Dobanovciach. Poukázalo sa však aj na rapídne klesajúci záujem tamojších Slovákov o výučbu slovenčiny.
 
Po ukončení rokovania v Surčín delegácia navštívila evanjelický cintorín v Dobanovciach, ktorý bol obnovený finančnou podporou surčínskej obce.
 
Pán ThMgr Ján Vinkovič, senior sriemsky SEAVC v Srbsku spolu s vedením cirkevných zborov v Dobanovciach a Boľovciach delegáciu prijal v obnovených chrámoch SEAVC v Dobanovciach a Boľovciach. Nasledovala návšteva Botanickej záhrady v ZŠ B. Radičevića v Boľovicach a obchôdzka nového pekne upraveného priestoru pre ambientnú výučbu.
 
Vladimír Valent,
Belehrad podpredseda NRSNM

Komentárov  

+2 #2 den Haaag 2010-01-04 08:26
co vsetko ti pot*****i radikali a napredjnaci porobili s tymi nasim Bolovcanmi a Dobanovcanmi
Nahlásiť administrátorovi
+1 #1 Pekne fotky ale ako zastavit asimilaciu Slovakov vVit\azoslav 2009-11-28 08:51
Pekne je precitat' o tom ako bolo pocas kratkeho zajazdu v Bol'ovciach a Dobanovciach. Tu predsa nemozno vidiet' ze Slovenska Republika tlaci Srbsko aby pomohlo Slovakom na uzemi Bel'ehradu. Ved Petrovcania a Kovacicania maju aspon tabul'u kde je nazov zakladnej skoly v Slovencine a v Bol'ovciach to dakto dal prec...na poste, miestnom spolocenstve sa neda dostat' ziadny dotaznik, tlacivo atd' v Slovencine a nazvy ulic su len v Srbstine.

Koho to este zauima ako zachovat' Slovac v Srieme???
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články