VOĽBY PRÍSLUŠNÍKOV ETNICKÝCH SPOLOČENSTIEV

VOĽBY PRÍSLUŠNÍKOV ETNICKÝCH SPOLOČENSTIEV
 
Podľa súpisu obyvateľstva z roku 2002 v Srbsku žije 59 021 Slovákov. Toto číslo je dôležité na určenie spôsobu volieb do Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny. Či sa totiž usporiadajú priame alebo elektorské voľby. Orientačný termín volieb je máj - jún 2010.
 
Priame voľby do Národnostnej rady Slovákov sa budú môcť uskutočniť iba v tom prípade, ak sa do voličského zoznamu zapíše viac ako 50% z uvedeného celkového počtu príslušníkov nášho etnika, zmenšené o 20%.
 
foto
 
Martin Zloch, Anna Tomanová – Makanová , Miroslav Krišan a Samuel Žiak o tomto a všeličom inom hovorili pozvaným verejným činiteľom v Kovačici 18. novembra 2009. (Foto Ján Špringeľ)
 
foto
 
Prítomní na regionálnej schôdzi v Kovačici 18. novembra. (Foto Ján Špringeľ)
 
V prípade, že sa do osobitného voličského zoznamu neprihlási dostatočný počet príslušníkov národnostného spoločenstva, usporiadajú sa elektorské resp. zastupiteľské voľby. Pri takomto spôsobe volieb, elektorov čiže zastupiteľov budú delegovať organizácie, spolky, združenia, skupiny občanov...a títo delegáti resp. elektori na elektorskom volebnom zhromaždení zvolia nové vedenie národnostných rád.
 
foto
 
(Foto Ján Špringeľ)
 
Čo nás teda čaká? Pred nami je asi polročné obdobie, v ktorom treba animovať volebné teleso najprv na zápis do osobitných voličských zoznamov a potom aj na samotné voľby. Pravdepodobne budeme svedkami aj opravdivej predvolebnej kampane, v ktorej možno očakávať ostrý boj o najvyšší post jednotlivých národnostných rád.
 
foto
 
(Foto Ján Špringeľ)
 
Zápis do osobitných voličských zoznamov by mal byť ukončený v marci a na základe prihlásených dospelých príslušníkov jednotlivých národnostných spoločenstiev sa rozhodne akým spôsobom sa voľby uskutočnia. Predpokladá sa, že voľby budú vypísané do konca marca.
 
foto
 
(Foto Ján Špringeľ)

Komentárov  

-1 #1 ja 2009-11-24 15:45
nie kazdy vojak pusku nosi
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články