ŽIVOTNÉ JUBILEÁ „KOVAČIČANOV“

OSLÁVILI OKRUHLÉ NARODENINY V ROKU 2009
 
ŽIVOTNÉ JUBILEÁ „KOVAČIČANOV“
 
MUDr. Ján Bulík, Dipl. Ing. Martin Hriešik, Mg. Nikola Rackov
 
Lekár MUDr. Ján Bulík sa narodil v Novom Sade 19. apríla 1929. Základnú školu skončil v Kovačici, do gymnázia chodil v Pančeve, Báčskom Petrovci a Bratislave. Medicínu vyštudoval na Univerzite Komenského v Bratislave. V odbore gynekológie a pôrodníctva pracoval na Okresnom ústave národného zdravia v Michalovciach. Žije v Pozdišovciach, okres Michalovce.
 
foto
 
MUDr. Ján Bulík je spoluzakladateľom a aktivistom Spolku Slovákov z Juhoslávie na Slovensku. Výrazne prispel doma i v zahraničí na zviditeľňovaní života a diela jeho otca JUDr. Jána Bulíka, zakladateľa a prvého predsedu Matice slovenskej v Juhoslávii. Cez spolok, ale aj osobne s rodinou, pomáha vojvodinským Slovákom prejaviť sa v krajine ich predkov. Má rád všetky osady vo Vojvodine, zbožňuje Kovačicu a Padinu, miluje aj rozprávať kovačickým nárečím, plynule hovorí i po srbsky.
 
Ekonóm Dipl. Ing. Martin Hriešik sa narodil v Kovačici 11. mája 1934. roku. V rodnej osade zakončil základnú školu, gymnázium v Bratislave a Fakultu obchodu a financovania – odbor obchod na Vysokej škole ekonomickej. Postgraduálne špecializoval na Vysokej škole ekonomickej výpočtovú techniku záverečnou prácou Spracovanie zásob na samočinnom počítači a na Ústave vzdelávania Ministerstva priemyslu záverečnou prácou Počítačové a terminálové siete. V hlavnom meste Slovenska pracoval na postoch vedúceho ekonóma, vedúceho programátora – analytika a vedúceho výpočtových stredísk. Žije v Bratislave.
 
foto
 
Ing. Martin Hriešik je aktivistom, spoluzakladateľom a funkcionárom Spolku Slovákov z Juhoslávie. Za posledné takmer dve desaťročia mnohé úspešne akcie Kovačičanov, banátskych a vojvodinských Slovákov v Bratislave a na Slovensku prebiehali pod jeho taktovkou. Je iniciátorom, organizátorom a realizátorom nespočetného množstva podujatí, tlačenia, vydávania alebo prezentácií kníh či pomoci dolnozemským Slovákom na rôzne spôsoby.
 
Pianista Mg. Nikola Rackov sa narodil v Kovačici 9. júna 1939. Základnú školu zakončil v rodnej osade, gymnázium v Pančeve, zároveň aj strednú hudobnú školu v Belehrade. V hlavnom meste vyštudoval Fakultu hudobného umenia – odbor klavír. Postgraduálne vzdelanie absolvoval na Vysokej škole hudby v nemeckom Frankfurte nad Mohanom. Pracoval ako pedagóg vo Frankfurte. Od roku 1970. pôsobil na belehradskej Fakulte hudobného umenia, kde bol okrem asistenta a profesora aj prodekanom a vedúcim Katedry pre médiá. Ako hudobný umelec má za sebou bohatú koncertnú činnosť, je známym hudobným animátorom a popularizátorom, rovnako tak i umeleckým poradcom. Žije v Belehrade.
 
foto
 
Mg. Rackov bol jedným z hlavných iniciátorov, aby po úspešných medzinárodných sympóziách pod spoločným názvom Odkaz predkov Kovačica dostala nový klavír úspešnou aukciou olejomalieb v Etnografickom múzeu v Belehrade a podobne je jeden z hlavných iniciátorov Súťaže pianistov - žiakov základných a stredných hudobných škôl Srbska, ktorá druhýkrát prebiehala októbra 2009. v novovybudovanom rekreačnom stredisku Relax v Kovačici.
 
Každý zo spomínanej trojice „Kovačičanov“ získal pre svoju profesionálnu a spoločenskú činnosť rad početných uznaní na Slovensku, v Srbsku a v zahraničí.
 
Text a fotografie: Ján Špringeľ

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články