PREZIDENTI GAŠPAROVIČ A TADIĆ NA PIATOK V NOVOM SADE

PREZIDENTI GAŠPAROVIČ A TADIĆ NA PIATOK V NOVOM SADE
 
Na trojdňovú oficiálnu návštevu Srbska v stredu, 02. 12. 2009. pricestuje prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič.
 
Osobitná časť rokovaní v Belehrade a Novom Sade bude venovaná obchodnej spolupráci medzi dvoma krajinami. V slovenskej delegácii bude okrem ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka aj väčšia skupina podnikateľov, ktorí na podnikateľskom fóre budú so svojimi srbskými partnermi hľadať možnosti zvýšenia vzájomnej obchodnej bilancie. Obchodná výmena medzi Slovenskom a Srbskom v roku 2008 dosiahla 612 miliónov amerických dolárov. Srbsko zaujíma v zahraničnom obchode SR vo vývoze 25. miesto a v dovoze 45. miesto.
 
foto
 
Prezident SR Ivan Gašparovič sa počas Summitu prezidentov krajín strednej Európy, ktorý sa konal 19.6.2009 v Novom Sade poprechádzal novosadskými ulicami s najvyššími predstaviteľmi Srbska a Vojvodiny a ďalšími štátnikmi
 
foto
 
(Foto: press služba Prezidenta SR)
 
Prezident Ivan Gašparovič sa v Belehrade stretne s prezidentom Srbska Borisom Tadićom predsedom vlády republiky Srbsko Mirkom Cvetkovićom a vystúpi s príhovorom na otvorení podnikateľského fóra v sídle Srbskej obchodnej komory. Tretí deň navštívi Národné zhromaždenie Srbska a stretne sa s predsedníčkou zhromaždenia Slavicou Djukić – Dejanović.
 
Prezident SR sa stretne aj so Slovákmi žijúcimi vo Vojvodine a v Novom Sade bude rokovať s predsedom Výkonnej rady Autonómnej pokrajiny Vojvodina Bojanom Pajtićom.
 
foto
 
Prezident SR Ivan Gašparovič počas júnového pobytu v našej krajine navštívil aj Slovákov vo Vojvodine - 20.6.2009
 
foto
 
(Foto: press služba Prezidenta SR)
 
Návšteva prezidenta Gašparoviča sa uskutoční iba dva dni po rozhodnutí Európskej komisie zrušiť vízovú povinnosť pre občanov Srbska a preto sa očakáva, že jednou z prioritných tém rokovaní s prezidentom Borisom Tadićom bude vstup Srbska do Európskej únie. Slovensko už viackrát deklarovalo plnú podporu Srbsku na jeho ceste do európskych štruktúr. Očakáva sa, že Belehrad oficiálnu kandidatúru na členstvo v únii podá do konca roka. Predtým však by únia mala odmraziť už podpísanú dočasnú obchodnú dohodu so Srbskom. Najväčším problémom v európskych ambíciách našej krajiny je však ešte stále neúplná spolupráca s Medzinárodným súdom v Haagu.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články