BYŤ SPOLUOBČANMI V EURÓPSKEJ ÚNII

BYŤ SPOLUOBČANMI V EURÓPSKEJ ÚNII
 
Výkonná rada AP Vojvodiny a Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Belehrade pri príležitosti návštevy prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča včera v Novom Sade v aule pokrajinskej Výkonnej rady usporiadali slávnostné prijatie predovšetkým pre príslušníkov slovenského národnostného spoločenstva na týchto priestoroch.
 
foto
 
Prezident Gašparovič do Nového Sadu pricestoval v predpoludňajších hodinách. Najprv sa stretol s predsedom Výkonnej rady AP Vojvodiny Bojanom Pajtićom a potom s biskupom Slovenskej evanjelickej a.v. cirkvi v Srbsku d.p. Samuelom Vrbovským.
 
Pri obchôdzke Petrovaradínskej pevnosti sa k slovenskému prezidentovi a jeho včerajšiemu hostiteľovi Bojanovi Pajtićovi pripojil aj prezident Srbska Boris Tadić. Na prijatí sa prítomným prihovorili obaja prezidenti.
 
Slovenský prezident sa touto príležitosťou poďakoval prezidentovi Srbska ako aj republikovej a pokrajinskej vláde za všetku ich starostlivosť o Slovákov z týchto priestorov. Vyjadril tiež želanie aby sme čoskoro boli spoluobčanmi v Európskej únii. Na záver prezident Gašparovič všetkým občanom Srbska zaželal radostné sviatky a šťastný nový rok.
 
foto
 
(Foto Ján Špringeľ)
 
Prezident Srbska Boris Tadić okrem iného podčiarkol, že v rokovaniach boli prítomné i témy o ochrane kultúry a identity národnostných spoločenstiev. Prihovárajúc sa prítomným apeloval na všetkých občanov, bez ohľadu na príslušnosť, aby vlastné deti učili materčinu, v čom ich , podľa jeho slov, vždy bude Srbsko podporovať. „ Slováci sú lojálnymi občanmi Srbska, a ja to uctievam. Rovnakú úctu prechovávam aj voči ostatným národnostným spoločenstvám.“ Zdôraznil Boris Tadić a vyzval všetkých zúčastniť sa na voľbách do národnostných rád a tak do vlastných rúk vziať časť zodpovednosti v zachovávaní vlastnej identity.
 
Po príhovoroch nasledoval koktail. Fotoobjektív Jána Špringeľa zachytil niekoľko momentiek
 
foto
 
Hrdé kovačické maliarky
 
foto
 
Foto na večnú pamiatku
 
foto
 
Kulpin.net a slovenská tlačová agentúra SITA. Veľkí chcú pomáhať malým. Katarína Pucovská a kovačický rodák, šéfredaktor tlačovej agentúry SITA Pavel Urban

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články