MIKULÁŠ

MIKULÁŠ
 
Mikuláš, ktorého sviatok si pripomíname 6. decembra patrí k najobľúbenejším svätým. O jeho živote sa však zachovalo viac legiend ako faktov. Podľa tradície sa narodil v polovici 3.-ho storočia v meste Patara v dnešnom Turecku ako jediný syn bohatých a zbožných rodičov. Známym sa stal najmä pre svoju štedrosť a súcit s chudobnými. Už renesančný básnik Dante Alighieri zachytil vo svojej Božskej komédii najznámejšiu legendu o tom, ako 18-ročný Mikuláš zachránil tri sestry pred údelom prostitútok. Ich rodina totiž upadla do veľkej biedy a bez vena stratili dievčatá nádej na vydaj. Mikuláš vtedy pod rúškom noci trikrát tajne vhodil do okna ich domu mešec ako na veno najstaršej, strednej a najmladšej dcéry.
 
Po smrti rodičov Mikuláš odišiel do mesta Myra k strýkovi, ktorý tam bol biskupom. Keď sa biskupský stolec uvoľnil, miestni biskupi sa dohodli, že novým správcom diecézy sa stane ten, kto na druhý deň prvý vkročí do kostola. Pastiersku berlu získal Mikuláš. Jeho známu štedrosť podporovali podľa legiend nebesia aj zázrakmi.
 
Svätý Mikuláš sa stal patrónom námorníkov a rybárov, ale aj vôd a mostov a šťastného manželstva. Pomáha rodičkám a ochraňuje žiakov a deti v chorobách. Už v stredoveku si ľudia svätého Mikuláša pripomínali obdarúvaním svojich blízkych.
 
Táto postava sa výzorom podobá Mikulášovi, ale nemá kresťanský pôvod.

Komentárov  

0 #1 COOLERKA 2009-12-06 19:54
No, a teraz by všetky deti plakali na túto smutnú-morbídnu rozprávočku :silly: he, mňa tohto roku povestný Mikuláš obišiel, ale som zato Milulášku vyhrávala ja!
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články