VYŠEHRADSKÝ FOND

VYŠEHRADSKÝ FOND
 
Členky takzvanej Vyšehradskej štvorky: Slovensko, Česko, Maďarsko a Poľsko dnes potvrdili svoju silnú podporu Srbsku na jeho ceste do EU. Tieto krajiny to robia prostredníctvom svojich štátnych politík ale aj spoločným Fondom vyšehradskej skupiny. V uvedenom Fonde je až jedna petina rozpočtu určená na financovanie projektov v Srbsku.
 
foto
 
V maďarskom veľvyslanectve v Belehrade, ktoré predsedá Vyšehradskej skupiny, veľvyslanci Maďarska, Slovenska, Česka a Poľska: Imre Varga, Igor Furdík, Hana Hubáčková i Andrej Jasionovski, dnes podpísali zmluvu o spolupráci Vyšehradského Fondu s Nezávislým združením novinárov Srbska a Centrom pre rozvoj civilnej spoločnosti. Pri tejto príležitosti podpredsedníčka Vyšehradského fondu Linda Kapustová Helbičová povedala, že Fond aj ďalej bude financovať projekty cezhraničnej spolupráce a poskytovať štipendiá študentom, ktorí chcú pokračovať v štúdiách v jednej z členských krajín Vyšehradskej skupiny.
 
V súvislosti s touto skupinou možno povedať, že ministri zahraničných vecí členských krajín Vyšehradskej štvorky rokujú o možnosti otvárania spoločných veľvyslanectiev v niektorých krajinách. Na takéto úvahy ich podnietila globálna ekonomická kríza. Možno teda očakávať, že v niektorých krajinách, namiesto štyroch veľvyslanectiev, bude iba jedno s nápisom Veľvyslanectvo Vyšehradskej skupiny.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články