Premiéra SVD a dve hosťujúce predstavenia zo SR

13. Petrovské dni divadelné
 
Premiéra SVD a dve hosťujúce predstavenia zo SR
 
Po otvorení, program tohtoročných Petrovských dní divadelných štartoval premiérou domáceho SVD. Ide o monodrámu Patricka Sűskinda Kontrabas, ktorú režírovala Vladislava Fekete a herecky stvárnil Miroslav Babiak.
Hoci príbeh kontrabasistu, umelca, vyvolá u diváka aj smiech, v podstate ide o osud umelca a človeka až tragicky osamelého, samoľúbeho, ktorý žije vo svojom svete a od skutočného sveta ho nedelí iba svet umenia a opantanosť svojou kariérou, ale aj fyzická odlúčenosť od vonkajška. Ide teda o podivína, ktorý by rád vybŕdol zo sveta ilúzií, ktorý si zaumieni skoncovať so svojim presne naprogramovaným životom a začať inak a odznovu, hoci v päťdesiatke. Lenže...Lenže, nakoniec sám uznáva, že nevie, či je vstave tento krok urobiť, či na to v sebe nájde dostatok vnútornej sily. A tak predstavenie aj nám kladie otázku, či sme nadostač silní vo vlastnom živote vykročiť novým smerom, novou cestou, vybočiť s tých už zachodených chodníkov, na ktorých síce nestrežie nebezpečenstvo veľkých a neznámych výzev, na ktorom sa nemôžeme nečakane potknúť a rozbiť si nos, ale sa nám neponúka ani šanca zažiť niečo nové, nečakané, jednoducho nasmerovať si život iným smerom.
Režisérka Vladislava Fekete, herec Miroslav Babiak, hudba Stevana Mošu a scéna a kostýmy Đulu Šantu dotvorili tento životný príbeh umelca, ktorého tragika v divákovi zarezonuje až neskôr, lebo príbeh je podaný s iróniou a vtipom. Stvárnením postavy kontrabasistu Miroslav Babiak jemu vlastným spôsobom dôstojne oslávil svoju životnú päťdesiatku a takmer 35 rokov svojej bohatej a úspešnej hereckej tvorby.
 
kmm
 
Druhým divadelným predstavením na 13. Petrovských dňoch divadelných boli Narodeniny divadla Skrat z Bratislavy. Narodeniny opravdové, na oslavu ktorých boli pozvaní aj diváci, ktorí vo štvrtok večer spolu s hercami sedeli na malej scéne Slovenského vojvodinského divadla.V tomto predstavení, v ktorom bolo hodne humoru a irónie, hrajú Ľubo Burgr ako Matthew, Inge Hrubaničová ako Vivian, Milan Chalmovský ako Frankie, Zuzana Piussi ako Catherine a Dušan Vicen ako Stanley.
Na webovej stránke Divadla Skrat sa uvádza nasledovné: Narodeninový večierok, na ktorý by bolo bývalo lepšie neprísť. Kto unesie toľko právd, poloprávd a klamstva o sebe, o svojej minulosti a budúcnosti? Hudba, spev, absurdné aj realistické divadelné skice a „všetko, čo majú a nemajú radi“ ľudia, ktorí sa ocitli v strede. Všetko sa odohráva v mrazivej atmosfére stretnutia na narodeninovej párty. Oslávenkyňou je Vivian. Ona a Stanley, na rozdiel od Matthewa a Catherine, nie sú manželia. Trvá len chvíľu, a veľký akože mačo man prejaví svoje sklony neustále ju ovládať. Druhá, manželská dvojica sa na návšteve začína (ne)baviť na ich účet.
Prítomní sa, síce ťažko, ale predsa len stále považujú za priateľov, a tak zostáva otázkou času, kedy nastúpi hodinka pravdy. Príbehy za zapletajú a vzťahy sa vďaka nemanželskej dvojici začínajú komplikovať i v tej manželskej.
Divadlo SkRAT nadväzuje na činnosť združenia Pre súčasnú operu, ktoré vzniklo v roku 2000 ako reakcia niektorých umelcov na nedostatok možností realizovať súčasné divadelno-hudobné, respektíve operné tvary bez kompromisov, ktoré prináša spolupráca s veľkými opernými a divadelnými scénami. Divadlo SkRAT je svojou povahou autorské a pracuje predovšetkým so svojimi témami a textami. Tie vznikajú zväčša priamo na skúškach a tak sa spoluautormi inscenácií stávajú všetci na skúške prítomní herci. Kolektívne autorstvo, či improvizované dotváranie situácií priamo na javisku, je pre svojskú poetiku SkRATu príznačné a stáva sa pre ňu zárukou autenticity, spontánnosti a aktuálnosti nielen subjektívne zvolených tém.
V piatok popoludní 29.08. v rámci medzinárodneho divadelného festivalu v Petrovci vystúpili členovia Detského divadla zo Subotice s predstavením po maďarsky Emberke čiže po slovensky Človiečik. Režisérkou je Rita Kiš Bartal z maďarského Kečkemétu a v predstavení hrajú Marta Budanov, Elvira Gal, Tibor Sloboda a Zalán Greguš. Predstavenie nádherné, pohybové, teda bez slov, škoda len, že bolo málo detí a dokonca aj dospelých, lebo je predstavenie akoby ušité pre všetky generácie.
V ten istý deň čiže v piatok večer na doskách Slovenského vojvodinského divadla odznelo v rámci Petrovských dní divadelných v poradí štvrté predstavenie pod názvom Stamina Report, čiže prvá časť trilógie Nakŕm hada na svojej hrudi. Zahrali ho členovia žilinskej nezávislej platformy pre súčasné divadlo phenomenontheatre zo Slovenska. V predstavení hrajú Ivana Danková, Lukáš Puchovský a Juraj Tabaček. Prvá časť trilógie zaujímavého konceptu Eduarda Kudláča je vytvorená komentármi bloggera Staminu a rozpráva príbeh súčasných ľudí, ktorí majú potrebu vyjadriť svoj názor. Inscenácia predstavuje krutú monologickú výpoveď, ktorá hraničí s naturalizmom. Tento svojrázny koncept obsahuje až príliš vulgárnych slov a veľmi je prítomná aj agresivita ako súčasť bežnej komunikácie. Avšak zdá sa, podľa reakcií, že to obecenstvu až v takej miere neprekážalo.
 
vdb

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články