Zahraniční Slováci môžu zasielať projekty

Do 1. februára 2010
 
Zahraniční Slováci môžu zasielať projekty
 
Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí vyhlásil dotačný program na projekty určené na pomoc Slovákom žijúcim v zahraničí na rok 2010. Do programu sa môžu zapojiť krajania, krajanské spolky a organizácie Slovákov pôsobiace v zahraničí.
 
Podpredseda vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič považuje program na pomoc Slovákom žijúcim v zahraničí za efektívny model zmysluplnej spolupráce, ktorou Slovensko podporuje svoju históriu, kultúru, folklór a identitu za štátnymi hranicami.
 
foto
 
Dušan Čaplovič 20. 05. 2007 v Kovačici pri odhalení busty svojho starého otca, farára – seniora Jána Čaploviča, martýra Kovačického procesu
 
Podľa slov vicepremiéra Čaploviča, o význame takejto pomoci napovedá aj počet žiadostí predložených pre minulý rok. Komisia pre schvaľovanie projektov na pomoc krajanským spolkom a organizáciám v zahraničí, v rámci programu Projekty na pomoc Slovákom žijúcim v zahraničí na rok 2009, posudzovala 692 projektov, z ktorých bolo podporených 463 projektov v objeme viac ako 1 327 000 eur. Za osobitný úspech pritom vicepremiér SR považuje získanie ďalších zdrojov na rekonštrukciu Gymnázia Jána Kollára v Báčskom Petrovci pre slovenskú národnostnú menšiny a ďalšie aktivity. Vyhlásená dotačná schéma korešponduje s Koncepciou štátnej politiky starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorá definuje konkrétne ciele a jasné aktivity do roku 2015.
 
Všetky informácie a potrebné dokumenty k spracovaniu a predloženiu projektov sú uverejnené na web stránke Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí www.uszz.sk. Vyhlasovateľ dotačnej schémy predpokladá prvé stretnutie hodnotiacej komisie na apríl 2010, s tým, že do 7 dní po zasadnutí komisie budú výsledky uverejnené na web stránke úradu. Vicepremiér SR Dušan Čaplovič očakáva, že aj v tomto roku budú schválené projekty, ktoré môžeme považovať za najlepšiu vizitku Slovenska za našimi hranicami.
 
Informácie a foto: www.caplovic.vlada.gov.sk

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články