Iná ako doteraz, humánna odteraz

NOVNKY V ORGANIÁCII DETSKEJ SVADBY
 
Iná ako doteraz, humánna odteraz
 
Dobré detské divadielko vlani v Kovačici a okolí viac ako mesiac trvalo! Veselie k detskej svadbe sa začalo týždeň pred nedeľou 30. augusta 2009, keď v kovačických rodinách družbovia volali a zváč vinšoval zvolávací vinš: „Vážený a chválitebný kráľ Šalamún medzi mnohými sentenciami povedali tieto slová...“
 
foto
 
Vo štvrtok 27.8. navštívili deťúrence aj inštitúcie okresu, školy, redakcie, poštu, banky - nielen v Kovačici, ale aj slovenské inštitúcie v Novom Sade i slovenské osady Báčky a Banátu. Svojské víkendové pestré divadielko sa hýbalo poslednú augustovú nedeľu kovačickou ulicou maršala Tita pod drobnohľadom oddychujúcich starších spoluobčanov, ktorí im tam, ale i pred namontovanou tribúnou medzi hotelom a súdom zo srdca fandili, povzbudzovali ich... Na udalosti, ktorou žije takmer celé mestečko, sú vyparádené nielen nevesty a vyzdobení nie iba ženísi; snaživé kuchárky sa starajú o riad ku svadbe; natešení krčmári pripravujú nápoje; štedré svatky nešetria s darčekmi; družice ponúkajú dakedajšie pochúťky; družbovia a zváči sa zase hrdia opletenými krivánkami, neraz ale aj spevom prehlasujú svadobnú muziku... Starostliví starejší zbierali v rámci „tanca s nevestou“ tentokrát skutočné a nie niekdajšie (inflačné z roku 1993) peniaze a na humanitné účely sa zdravotne postihnutým deťom nazbierala pekná suma peňazí od účastníkov a divákov, ktorá bola odovzdaná vlani na Mikuláša 6. decembra chorému dieťatku v Hajdušici. Je to nóvum a táto novinka, podľa slov organizátora Pavla Baláža, zostane aj v nasledovných rokoch. Aj ďalšia novota – zavolať si „do chóru“ a na veselosť aj čamrvu detí i z iných slovenských osád takisto (z)ostane zvyklosťou.
 
foto
 
Zámer Detskej svadby je „zastaviť čas“ a pre ďalšie pokolenia uchovať zvyky, obyčaje a kroje, ale i čo najväčší počet voľakedajších piesní našich predkov. Vlani zavítala časť Detskej svadby aj na septembrovú tlačovku v Belehrade a čiastku divadielka si mali možnosť vychutnať prvého októbra i Japonci – veľvyslanec v Srbsku a insitní umelci z „krajiny vychádzajúceho slnka“, ktorí vystavovali v Kovačici. Detská svadba sa tak dostáva do povedomia širšej verejnosti.
 
Text a fotografie: Ján Špringeľ

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články