TRADIČNÉ STRETNUTIE V PIVNICKOM POLI NETRADIČNE

TRADIČNÉ STRETNUTIE V PIVNICKOM POLI NETRADIČNE
 
Сусрети у Пивничком пољу
 
Tradičné a jubilejné 45. Stretnutie v pivnickom poli sa nebude konať v ustálenom januárovom termíne lež sa pre finančné ťažkosti usporiada v dňoch 30. apríla až 2. mája 2010. Оrganizátor festivalu je aj ďalej Slovenský kultúrno-umelecký spolok Pivnica.
 
Festival ľudových piesní Stretnutie v Pivnickom poli je jedným z najstarších a najväčších festivalov vo Vojvodine, ktorý prezentuje autentickú slovenskú ľudovú pieseň a kroj.
 
foto
 
Víťazi Stretnutia v pivnickom poli v roku 1994. Foto www.skuspivnica.org.rs
 
Na festivale sa zúčastňujú interpreti zo slovenských osád zo Srbska a v posledných rokoch aj zo zahraničia. Pred ôsmimi rokmi festival totiž poprial medzinárodný charakter a okrem domácich spevákov na ňom účinkujú aj speváci z Rumunska, Chorvátska a Maďarska. V roku 2009 na 44. ročníku sa na ňom zúčastnilo 25 interpretov: z Aradáča, Báčskej Palanky, Erdevíka, Hložian, Kovačice, Kulpína, Kysáča, Nového Sadu, Padiny, Pančeva, Pivnice, Selenče, Silbaša a Starej Pazovy. Festival tradične máva dva súťažné koncerty, jeden s pomalými ľudovými piesňami a druhý s piesňami v rýchlejšom tempe. Súťaží sa o 3 ceny, vyhlasujú sa najlepší speváci a hľadajú sa najstaršie, najautentickejšie slovenské piesne. Festival sa končí tradičným nedeľným galaprogramom. .
 
Prvé Stretnutia v pivnickom poli bolo 22. a 23. januára roku 1966 a prebiehalo za účasti 24 spevákov zo 14 osád.
 
Okrem jubilea Festivalu, Pivničania v tomto roku zaznamenávajú aj rovnaké narodeniny súboru V pivnickom poli.
 
Súbor vznikol 23. 5. 1965. Pozostáva z tanečnej zložky - mladšia skupina, tanečnej zložky -staršia skupina, ženskej speváckej skupiny, mužskej speváckej skupiny, spevákov sólistov a ľudového orchestra. V programe súboru sú slovenské piesne a tance. Súbor sa zúčastňuje na rôznych folklórnych festivaloch v Srbsku i na Slovensku (v roku 2004 i na Podpolianskych slávnostiach v Detve). Umeleckým vedúcim tanečnej zložky je Janko Merník, hudobnej zložky Valentín Grňa.
 
45. "Сусрети у Пивничком пољу", смотра словачке аутентичне песме и ношње, биће одржана од 30. априла до 2. маја у Пивницама..
 
Организатор смотре је Kултурно-уметничко друштво из Пивнице. Одржавање ове манифестације је због финансијских проблема са устаљеног јануарског термина, одложено за последњи викенд у априлу.
 
У петак, 30. априла, биће отворена изложба слика чланова Удружења ликовних стваралаца "Петар Томић" из Бачке Паланке, а свечано отварање фестивала и први концерт предвиђени су за 20 сати. У суботу, 1. маја, ће бити други концерт а у недељу, 2. маја, гала вече победника.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články