Z ODPADU K POKLADU

Učíme sa chrániť si životné prostredie
 
Z ODPADU K POKLADU
 
Urýchlený rozvoj Srbska a približovanie sa Európskej únii si vyžaduje schválenie a implementáciu zodpovedajúcich zákonov, štandardov, právnej regulatívy a ostatných opatrení v oblasti ochrany životného prostredia. Fakulta technických vied z Nového Sadu z tohto dôvodu pred dva a pol rokmi začala s realizáciou medzinárodného Tempus projektu pod názvom TIMEA. Projektom sa mala vybudovať platforma na ďalšiu edukáciu odborníkov z environmentálnej oblasti. Prodekan Fakulty technických vied z Nového Sadu Prof. dr Janko Hodolič dnes na otváraní záverečného seminára, ktorý prebiehal na novosadskej univerzite, pozitívne zhodnotil doterajšie aktivity.
 
foto
 
Dekan Technickej univerzity z Bratislavy prof. Ing Ľubomír Šooš, PhD. sa na projekte Tempus TIMEA podieľal od samého začiatku ( na fotografii v rozhovore s Katarínou Pucovskou – Foto Oto Filip)
 
hom.
V rámci Tempus projektu TIMEA bolo usporiadaných 6 kurzov z oblasti riadenia odpadom, recyklácie, eko manažmentu, znečistenia životného prostredia atp. a na ňom sa zúčastnili odborníci z Európskej únie a Ministerstva pre ochranu životného prostredia Srbska ako aj odborníci univerzít z Nového Sadu, Belehradu, Viedne, Košíc, Bratislavy a Ľubľany.
 
Dôležitosť ochrany životného prostredia nakladá celému ľudstvu správať sa environmentálne. Na vážnosť problému znečisťovania upozorňuje aj Vatikán.
 
Chráň si životné prostredie! Inak pôjdeš do pekla
 
Čoraz väčšia globalizácia a znečisťovanie životného prostredia inšpirovalo Vatikán na vydanie zoznamu nových ťažkých hriechov.
 
Genetická modifikácia, experimentovanie na ľuďoch, znečisťovanie životného prostredia, sociálne bezprávie, zapríčiňovanie chudoby, nenásytnosť po penia¬zoch a užívanie drog.
 
To je sedem nových prehreškov, ktoré Vatikán po 1400 rokoch pripísal k starým známym siedmim smrteľným hriec

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články