Nominácia na Cenu Ondreja Štefanka a medzinárodný seminár v Nadlaku

Nominácia na Cenu Ondreja Štefanka a medzinárodný seminár v Nadlaku
 
Kultúrna a vedecká spoločnosť Ivana Krasku (KVSIK) z Rumunska vyzýva organizácie Slovákov žijúcich v zahraničí so sídlom mimo územia SR, ako aj organizácie so sídlom v SR, ktoré majú vo svojom predmete činnosti problematiku Slovákov žijúcich v zahraničí, aby nominovali potenciálnych laureátov Ceny Ondreja Štefanka.
 
Ondrej Štefanko bol zakladajúci a dlhoročný predseda Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku, zakladateľ Kultúrnej a vedeckej spoločnosti Ivana Krasku, prvý podpredseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí, šéfredaktor viacerých slovenských časopisov a významný spisovateľ, básnik, esejista, kultúrny dejateľ.
 
Od roku 2009 KVSIK udeľuje cenu každoročne dvom žijúcim osobnostiam slovenského zahraničného sveta, respektíve občanom Slovenskej republiky, ktorí svojou činnosťou výrazne a dlhodobo prispeli k rozvoju slovenského zahraničného sveta. Cena sa udeľuje v spolupráci so Svetovým združením Slovákov v zahraničí.
 
(ASZM)
 
Poštová adresa Kultúrnej a vedeckej spoločnosti Ivana Krasku:
Kultúrna a vedecká spoločnosť Ivana Krasku
Societatea Culturală şi Ştiinţifică „Ivan Krasko”
str. Independenţei nr. 36
315500 NĂDLAC
Judeţul Arad
România
Adresy elektronickej pošty, na ktoré je možné zaslať návrhy:
 
V dňoch 19. a 20. marca v Nadlaku medzinárodný seminár Ponad vek slovenských dolnozemských básnických generácií.
 
Medzinárodný seminár v Nadlaku
 
Cieľom seminára je zhodnotiť slovenskú dolnozemskú básnickú tvorbu XX. a začiatku XXI. storočia. Vzhľadom na to, že v roku 2010 sa dožíva okrúhleho životného jubilea významný dolnozemský slovenský básnik predseda KVSIK Ivan Miroslav Ambruš, organizátori by privítali príspevky orientujúce sa na jeho básnickú tvorbu. Prezentované práce by mali vyjsť v zborníku. Organizátori hradia účastníkom podujatia ubytovanie a stravovanie. Prihlášky treba poslať do 10. februára 2010 na fax 0040-257-206446, resp. na e-mailovú adresu: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. . Organizátori obratom pošlú pozvánku s programom a časovým harmonogramom.
 
(ASZM)

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články