Otázka, sprostredkovanie a odpoveď

Zápis do osobitných voličských zoznamov príslušníkov národnostných spoločenstiev
 
Otázka, sprostredkovanie a odpoveď
 
V liste adresovanom podpredsedovi NRSNM Dr.Ing Vladimírovi Valentovi otázku položil Mr.Th. Ján Demiter z Báčskej Palanky a profesor Valent list ďalej postúpil štátnemu tajomníkovi v Ministerstve pre ľudské a menšinové práva Vlády Republiky Srbsko Dr. Jánovi Sabovi.
 
Výňatky z listu Mr.Th. Jána Demitera z Báčskej Palanky adresovaného Vladimírovi Valentovi:
 
...Píšem v súvislosti s jednou pre mňa trochu smutnou a ak je pravdivá, aj šokujúcou informáciou. Totiž, v rozhovoroch s našimi Slovákmi získavam dojem, že nemajú príliš veľký záujem o zápis do osobitných voličských zoznamov. Akoby im nebola dostatočne vysvetlená potreba a dôležitosť tejto akcie. Nie som si istý, či to správne chápem, ale zdá sa mi, že sa v teréne s ľuďmi veľmi málo pracuje a definitívne sme prestali dôverovať médiám. Neviem či je pravda, ale hovorí sa, že pani Makanová z Národnostnej rady Slovákov získala určitú donáciu z EU práve na zaplatenie a stimulovanie spolupracovníkov - dobrovoľníkov, ktorí by pracovali s ľuďmi v teréne. Vraj, ide o sumu v státisícoch eúr... V Báčskej Palanke maďarskí aktivisti idú z domu do domu...
 
Srdečne
Mr.Th. Ján Demiter
 
Výňatky z listu Dr.Ing Vladimíra Valentu zaslaného štátnemu tajomníkovi Dr. Jánovi Sabovi
 
Vážený, V Belehrade 05/feb/2010
 
Dovoľujem si postúpiť Vám list pána Mr.Th Jána Demitera z Báčskej Palanky, keďže Úrad NRSNM dávnym príkazom vedúcej NRSNM jednostranne neudržiava kontakty s V. Valentom/BGD ako podpredsedom NRSNM. Preto odpovede aj na to čo píše pán Mr. Th. J. Demiter, a iní ktorí píšu V.Valentovi/BGD, treba žiadať na iných miestach. V. Valent NRSNM písomne informuje o všetkých svojich aktivitách.
 
Pozdravujem Vás.
V. Valent, Belehrad
 
Odpoveď štátneho tajomníka v Ministerstve pre ľudské a menšinové práva Vlády Republiky Srbsko Dr. Jána Saba.
 
Vážený pán profesor Valent,
 
odpovedám Vám súvise s listom pána Demitera. V tomto momente, piatok 05. februára o 11.15h, do osobitného voličského zoznamu sú zapísané 8282 Slovenky a Slováci, žijúci v Srbsku. To je iba niečo vyše tretina z potrebného počtu na uskutočnenie priamych volieb do NRSNM. Keďže, ďakujúc mojej funkcii, mám prehľad o všetkých týchto aktivitách, môžem Vám povedať, že iba Aškali a Maďari splnili podmienky na priame voľby, kým NRSNM a Bošniaci vyjadrili optimizmus, že do 09. marca zozbierajú dostatočný počet prihlášok.
 
Oboznamovanie príslušníkov národnostných menšín na zápis do osobitných voličských zoznamov si prebralo Ministerstvo v ktorom pracujem, ale v praxi na tom sa podieľajú aj národnostné rady. V prípade maďarskej národnostnej menšiny vypĺňanie a odovzdávanie tlačív na patričné úrady si prebrala jedna politická strana. V prípade slovenskej národnostnej menšiny „lopta je prehodená“ lokálnym samosprávam, takže tlačivá roznášajú a vypĺňajú volontéri z rôznych občianskych združení alebo jednotlivci z politických strán. Môj dojem je, ako občana, že sa Slováci nestačia v dostatočnom počte zapísať do OVZ. Trochu sa neskoro začalo s akciou „door to door“.
 
Ministerstvo má určité prostriedky (zahraničná donácia) na tieto účely, ale tie prostriedky sú určené na kampaň oboznamovania a na trovy samých volieb. Ani jedna národnostná rada nedostala zvláštne prostriedky na tieto účely, ale si mala zaprojektovať tieto trovy do rozpočtu na rok 2009 a 2010.
 
Pripomínam, že sa do tlačiva žiadosti na zápis do OVZ vnášajú identické údaje, aké sú v osobnom preukaze.
 
S úctou
Ján Sabo
štátny tajomník Ministerstva pre ľudské a menšinové práva
Vlády Republiky Srbsko

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články