VEĽKÁ NOC V KULPÍNE

Dávno ste si priali, aby ste sa mali, teraz keď sa máte, dúfam že si dáte, myslím toho vínka, čo pred sebou máte.
 
VEĽKÁ NOC V KULPÍNE
 
USKRS U KULPINU
 
Aj toto, v poradí 4. vinársko-turistické podujatie sa usporiada vo Veľkonočnú nedeľu, ktorá v tomto roku podľa oboch kalendárov pripadá na 4. apríla. Jeho organizátorom je Spolok vinárov a vinohradníkov z Kulpína.
 
Podujatie Veľká noc v Kulpíne doteraz vždy prebiehalo v Poľnohospodárskom múzeu a ako včera na schôdzi rozšíreného predsedníctva Spolku vinárov a vinohradníkov z Kulpína povedal predseda Michal Dovičin, tak bude aj v tomto roku.
 
foto
 
Počas veľkonočných sviatkov toto nanajvýš atraktívne podujatie do Kulpína priláka najlepších vinárov z krajiny a zahraničia ako aj výrobcov klobás z týchto priestorov ale aj milovníkov sladkého moku, enológov, labužníkov... Vo Veľkonočnú nedeľu sa vyhlásia najlepšie vína a klobásy, ktoré v týždni pred veľkou nocou ocení medzinárodná komisia. Po udelení ocenení nasledovať bude koštovka. A pri nej obligátne NA ZDRAVIE.
 
Prípitky pri víne majú svoje ustálené slovné spojenia. U nás sa najčastejšie používa „na zdravie“, niekde je to „nech sme zdraví“. Zaujímavý je zvyčajný prípitok Gaskoncov „moje srdce vás zdraví“ alebo „priatelia, užite si v zdraví“.
 
Povodom Uskrsa po Julijanskom i Gregorijanskom kalendaru, Udruženje vinara iz Kulpina u nedelju 04. 04. 2010 u dvorcu Dunđerskih, organizuje manifestaciju "Uskrs u Kulpinu", odnosno ocenjivanje i degustaciju vina i kulena. Predsednik Udruženja, Mihal Dovičin, kaže da će osim iz Srbije, medjunarodni žiri ocenjivati i vina iz Slovačke, Češke i Hrvatske, dok će kulene predsaviti proizvođači iz okolnih slovačkih sela. Posle svečane dodele priznanja i diploma počinje zvanična degustacija vina i kulena.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články