Dipl. Ing. Martin HRIEŠIK (1934 – 2010)

IN MEMORIAM
 
Dipl. Ing. Martin HRIEŠIK (1934 – 2010)
 
V piatok 12. marca v Bratislave vo veku 75. rokov zomrel Dipl. Ing. Martin Hriešik.
 
Ekonóm Hriešik sa narodil v Kovačici 11. mája 1934. roku. V rodnej osade zakončil základnú školu, gymnázium v Bratislave a Fakultu obchodu a financovania – odbor obchod na Vysokej škole ekonomickej. Postgraduálne špecializoval na Vysokej škole ekonomickej výpočtovú techniku záverečnou prácou Spracovanie zásob na samočinnom počítači a na Ústave vzdelávania Ministerstva priemyslu záverečnou prácou Počítačové a terminálové siete.
 
foto
 
Žil v hlavnom meste Slovenska, kde i pracoval na postoch vedúceho ekonóma, vedúceho programátora – analytika a vedúceho výpočtových stredísk.
 
Inžinier Martin Hriešik bol aktivistom, spoluzakladateľom a funkcionárom Spolku Slovákov z Juhoslávie. Za posledné takmer dve desaťročia mnohé úspešne akcie Kovačičanov, banátskych a vojvodinských Slovákov v Bratislave a na Slovensku prebiehali pod jeho taktovkou. Bol iniciátorom, organizátorom a realizátorom nespočetného množstva podujatí, tlačenia, vydávania alebo prezentácií kníh či pomoci dolnozemským Slovákom na rôzne spôsoby.
 
Za svoju nezištnú činnosť získal rad ocenení. Za aktívnu spoluprácu so zahraničnými Slovákmi mu Ministerstvo zahraničných vecí SR udelilo roku 1998 striebornú plaketu. Roku 2004 na Valnom zhromaždení Spolku Slovákov z Juhoslávie mu predstavitelia Matice slovenskej udelili Pamätnú medailu Matice slovenskej.
 
Česť jeho pamiatke!
 
J. Šp.

Komentárov  

+1 #2 Nevedel som , že Martinko nežije-bol mojim vzoroStanislav Hlaváč 2012-05-01 01:57
Asi sem som to mal napísať. Ako dieťa som chodil na Čremchovú cestu na Kolibu a Martin bol môj športový vzor.Raz som ho navštívil v Klenotách, Bratislava a vtedy ma pozval k nemu domov. Pamätám na zbierku obrazov inzitných umelcov z Kovačice. Keby ten internet bol skôr... Neviem, či to moje písanie má význam a či niekoho osloví, ale nech, Martin mi zato stojí. Stano Hlaváč
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 zita zaremska 2010-03-23 17:59
Sprava o umrti pana Ing.Martina Hriesika ma nesmierne zarmutila,poznala som ho osobne bol to vynimocny clovek.Nikdy na neho nezabudnem.Cest jeho pamiatke Zita Zaremska Canada
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články