Koniec hry / Kraj igre

Koniec hry / Kraj igre
 
Motto: „Nič sa neskončilo. Nič. Všetko sa iba začína!" – Dušan Mitana
 
Vo vydavateľstve Archipelág z Belehradu v týchto dňoch tlačou vyšiel preklad románu popredného súčasného slovenského spisovateľa Dušana Mitanu Koniec hry / Kraj igre.
 
Spoločensko-kritický román Koniec hry (1984) vyznieva ako kritika morálneho stavu spoločnosti v poslednom desaťročí totalitného režimu. Súčasne je i psychologickým románom s detektívnou zápletkou. Hlavná postava, režisér Peter Slávik trpiaci silnou viazanosťou na matku, zabije svoju manželku, pretože nie je schopný vyrovnať sa s jej odlišným pohľadom na svet. Jeho fyzické „ja“ vraždí ženu, len aby jeho psychické „ja“ dokázalo ďalej žiť. Manželku zavraždí v afekte a svoju vinu tají. Pred väzením ho zachráni matka, ktorá berie vinu na seba.
 
foto
 
Titulná strana knihy v slovenčine
 
Koniec hry - ani priznaním matky k niečomu, čo nespáchala sa hra neskončila.
 
Prvé vydanie Mitanovho Konca hry z roku 1983 bolo z ideologických dôvodov cenzurované, preto Vydavateľstvo Slovart v roku 2008 vydáva text tak, ako ho autor pôvodne napísal. Dielo v srbčine vyšlo v edícii 100 slovanských románov a v preklade Zdenky Valentovej – Belićovej. O tejto edícii prekladateľka Zdenka Valentová – Belićová ozrejmila, že ide o všeslovanskú edíciu, ktorá súčasne vychádza v desiatich slovanských jazykoch. Z každého slovanského národa je určených 10 románov ktoré boli uverejnené po páde Berlínskeho múra a prekladajú sa do 10 slovanských jazykov ako aj do angličtiny. Okrem románu Koniec hry zo slovenských diel do edície sú zvolené ešte aj Šikulov Ornament, Ballov Pomocník, Vilikovského Posledný kôň Pompejí, Slobodov Rozum a iné.
 
foto
 
Dušan Mitana (Foto sme.sk)
 
Dušana Mitanu označujú za kultového autora niekoľkých generácií. Do literatúry vstúpil veľmi energicky v polovici šesťdesiatych rokov.
 
Kraj igre
 
Izdavačka kuća "Arhipelag" objavila je delo vodećeg pisca slovačke književnosti druge polovine 20. vekla Dušana Mitane "Kraj igre", u okviru edicije "100 slovenskih romana", i tako ga "uvela" u srpski književni prostor.
 
Mitana (64) je odavno stekao kultni status u Čehoslovačkoj, gde se pojavio početkom sedamdesetih kao pisac, pošto je završio studije umetnosti na katedri za filmsku i televizijksu produkciju i zaposlio se u književnom časopisu "Romboid", gde je postao urednik.
 
Od 1975. Mitana je profesionalni pisac i do sada je napisao velik broj knjiga proze (romane, priče, eseje) filmske i TV scenarije i drame.
 
Status disidentskog pisca doneli su mu romani od kojih je najpoznatiji "Kraj igre", objavljen 1983. godine, koji je u to vreme bio podvrgnut cenzuri i neki delovi su izbačeni, ali je na srpski prevedena potpuna verzija.
 
Kraj igre je psihološko-kriminalistički roman koji u sebi ujedinjuje Zločin i kaznu Dostojevskog sa elementima humora, groteske i apsurda. Od humora do kafkijanskog košmara, od pitanja umetnosti i slobode do izazovnih krimi-zapleta.
 
Glavni urednik "Arhipelaga" Gojko Božović je kazao da je Mitana sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka bio "glas društvenih promena ne samo u Čehoslovačkoj nego u celom istočnom bloku" i da je "Kraj igre" kruna njegovog književnog stvaralaštva i njegovo najprevođenije delo.
 
Prevod sa slovačkog: Zdenka Valent-Belić.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články