SPRÁVA O ČINNOSTI SPOLKU KULPÍNSKYCH ŽIEN v roku 2009

SPRÁVA O ČINNOSTI SPOLKU KULPÍNSKYCH ŽIEN v roku 2009
 
Uplynul ďalší rok činnosti Spolku kulpínskych žien. V poradí šiesty. Rok 2009 je však pre spolok osobitný. Konečne po päť a pol ročnom stretávaní sa v priestoroch školy, či múzea, dostali sme miestnosti. Pre potreby spolku si usilovné ruky našich žien upravili pivničné priestory v budove vedľa hlavnej stavby poľnohospodárskeho múzea.
 
foto
 
V nových priestoroch hrdo vítajú hostí
 
Je tu priestranná miestnosť pre spoločné posedenia, vybavená úhľadnými stolmi a stoličkami a okrášlená darmi, ktoré spolok počas svojej doterajšej činnosti dostal už či zo spolkov žien, s ktorými spolupracuje, či od iných návštevníkov a hostí. Vedľa tejto miestnosti je ďalšia – upravená na kuchyňu a vybavená tým najpotrebnejším, čo do nej patrí. Do týchto nových miestností, ako i polroka predtým do školských miestností, chodievajú ženy ako i dosiaľ vo večerných pondelkových hodinách. Tu sa porozprávajú, vypočujú si nejakú zaujímavú prednášku, či naučia sa nejakej zručnosti. I keď záujem nie taký veľký, ako v prvé roky pôsobenia, predsa 10 až 15 žien si vždy nájde voľný čas pre tieto stretnutia.
 
foto
 
Spolok kulpínskych žien si vlastným angažovaním upravil priestory
 
Teda uplynulý rok 2009 bol rôznorodý. Realizovali sme návštevy iných spolkov, zúčastnili sme sa rôznych podujatí, usporiadali prednášky a akcie a pravda, keď nás o to požiadali, poskytli sme pomoc iným kulpínskym združeniam a spolkom.
 
Výročné zasadnutie nášho spolku sa konalo 23. februára za prítomnosti členiek a hostí - velebného pána farára Vladimíra Grňu s manželkou, predsedu rybárov Samuela Vrbovského, tajomníka MS Zlata Harminca, predstaviteľov dôchodcov Jána Kopčoka – uču a Samuela Nogradiho, predstaviteľov Poľnohospodárskeho múzea bratov Juríkovcov a Đorđa Gajinova, predstaviteliek Slovenky z Hložian a odsledovali ho i tunajšie médiá - petrovský rozhlas, TV Petrovec, obecná TV a týždenník Hlas ľudu. Všetkých prítomných (asi 40) privítala predsedníčka spolku Katarína Zorňanová, ktorá podala finančnú správa a plán práce na bežný rok. O celoročnej činnosti správu prečítala Daniela Lačoková, tajomníčka spolku. Svojou účasťou k slávnostnejšiemu ovzdušiu tohto zasadnutia prispeli aj žiaci nižších ročníkov ZŠ J. A. Komenského, ktorých nacvičila profesorka triednej výučby Anna Peťkovská.
 
Pripomeňme si však, čo všetko sa dialo, keď ide o náš spolok, v uplynulom roku.
 
Na domácej pôde spolok usporiadal štyri prednášky.
 
Prvá sa konala 10. marca, kde psychologička na ZŠ v Petrovci Ružena Šmoniová Černáková sprítomnila prítomným význam tolerancia, jej typy, pričom zdôraznila, že sa tolerancia učí v procese socializácie.
 
Ďalšia nie tak prednáška, ale viacej dielňa, bola 30. marca. Kvetinárstvo Flória a jej majiteľky prakticky predviedli ženám spôsob vyhotovenia veľkonočných aranžmánov.
 
V rámci projektu Krealivne radionice za seoski turizam o možnostiach dedinskej turistiky hovorila Majda Adlešićová, inžinierka hortikultúry z Turistickej organizácie Báčsky Petrovec. Táto prednáška sa konala 04. mája v priestoroch školy.
 
Na tému Bezpečnosť v domácnosti, lieky a otravy, sa 18. mája prihovorila Dr. Anna Sabová z Petrovca, ktorá ozrejmila prítomným spôsoby adekvátneho používania liekov, bezpečné narábanie s otravami a poukázala na význam bezpečnosti v rodine.
 
Medzi spoločné posedenia žien nášho spolku a iných patrí aj literárny večierok, usporiadaný v priestoroch múzea 23. apríla. Uskutočnený bol v organizácii rodiny Dorčovej z Kulpína a venovaný nedožitým 65. narodeninám novinára Vladimíra Dorču.
 
Keď však ide o spoluprácu nášho spolku s inými spolkami a združeniami, tu sme boli aktívnešie.
 
Hneď na začiatku roku – 16. februára predstaviteľky spolku sa zúčastnili výročného zasadnutia v Hložanoch. Potom nasledovali pozvania na zábavy či pobavenia, ktoré sme neodmietli, a tak sme sa zúčastnili na batôžkovej zábave v Petrovci vo Vrbare, v organizácii spolku tamojších žien 22. februára. O týždeň, presnejšie 28. februára, hložiansky spolok Slovenka usporiadal ôsmomarcovskú zábavu v predvečer Medzinárodnému dňu žien, 7. marca, Laliťanky tiež zorganizovali zábavu pre seba a niektoré spolky, s ktorými spolupracujú. Šlo o krojovú zábavu, na ktorej v kulpínskom kroji boli súrodenci Zorňanovci a naša členka Anna Popovicková. Sarmiáda v Kysáči sa konala 14. septembra za účasti mnohopočetných návštevníkov. V Šafáriku v Novom Sade sa 7. októbra bavili naše spolkárky s jeho članmi a zároveň prezentoval aj náš spolok. Koncom októbra, presnejšie 22, Spolok padinských žien usporiadal tiež zaujímavé pobavenie - tekvicovú zábavu.
 
V Hložanoch sa 15. marca prebiehalo súťaženie v prednese poézie a prózy predstaviteliek spolkov žien z Báčky v organizácii Asociácie slovenských spolkov žien. Zúčastnilo sa 12 súťažiacich, medzi ktorými bola aj naša predstaviteľka prof. Anna Peťkovská.
 
Spolok sa vždy pričinil aj keď šlo o rôzne manifestácie.
 
Prvá manifestácia, do ktorej svojou účasťou prispeli aj naše ženy, bola v Poľnohospodárskom múzeu 12. apríla pri príležitosti veľkonočných sviatkov, keď Spolok vinárov a vinohradníkov z Kulpína usporiadal degustáciu vína a súťaženie za naj klobásu. Predstaviteľky spolkov žien z Petrovca a Hložian pri tejto príležitosti prezentovali svoje výroky, či výšivky na tému Veľkej noci. Predtým však tri ženy v Poľovníckom spolku Fazan (9.04.) pomáhali pri hodnotení vína zo strany komisie.
 
V tomto období z príležitosti sviatkov Veľkej noci, presnejšie 11. apríla, v miestnostiach fary ženy nášho spolku sa pousilovali o nainštalovanie výstavy ručníkov (šatiek).
 
Jedna z popredných a prvoradých manifestácií pre náš spolok a pre Kulpín je Svadba. Prebiehala 11. júla a jej organizáciu mala na starosti Turistická organizácia obce Báčsky Petrovec. Spolok žien sa jej zúčastnil s predajom tort. Na stánkoch na nádvorí kaštieľa k dispozícii bolo 50 tort, ktoré pripravili naše tortarky a ktoré si so záujmom pozreli a pravda i ochutnali mnohopočetní návštevníci.
 
foto
 
Chýrečné kulpínske tortarky na podujatí Svadba alebo na Predslávnosťových dňoch v Kulpíne rýchlo predajú svoje dobroty
 
Inak v parku pred budovou múzea sa nachádzali stánky s rozmanitým tovarom z rôznych častí nášho územia a medzi nimi bol i stánok Kulpínskeho spolku žien. I výstupy tanečných a speváckych skupín na postavenom javisku na opačnej strane parku návštevníci mohli sledovať celé popoludnie až do nočných hodín, keď mali možnosť pobaviť sa pri hudbe v ľudovej veselici. V novootvorených miestnostiach nášho spolku bol pre hostí, ktorých sme si ako spolok pozvali, pripravený koktail.
 
Už tradične na jarmoku usporiadanom v rámci celoslovenskej manifestácie tunajších Slovákov SNS 2009 svoj stánok mali takmer všetky spolky žien pôsobiace v slovenských osadách a medzi nimi pravda i náš spolok. Jarmok sa konal na Ulici m. Tita 7. augusta.
 
V rámci manifestácie Predslávnosťové dni v Kulpíne 1. augusta spolok sa pričinil v príprave koktailu v organizácii Miestneho odboru Matice slovenskej a taktiež aj pri príležitosti usporiadania koktailu po ukončení Festivalu lyrických piesní Kulpín 2009, ktorý prebiehal 6. novembra v priestoroch Štúdia M.
 
Zúčastnili sme sa aj v rámci nadácie Balkan-kult Belehrad, keď naše spolkárky piekli 14 druhov pečiva, ktoré boli vystavená v miestnostiach spolku 18. júla.
 
Podobná manifestácia prebiehala od 21. do 27. septembra v Novom Sade pod názvom Dani hleba. Na Spense náš spolok zobral účasť 24. septembra, keď sa predstavil s desiatimi druhmi slaného pečiva. O tejto a predošlej manifestácii by mala vyjsť tlačou kniha, v ktorej by bol uvedený i náš spolok.
 
V Medzinárodný deň vidieckych žien sa spolky žien z báčskopetrovskej obce 15. októbra zúčastnili na výstavbe veľtrhu v Novom Sade v Master centre, kde mali spoločný stánok, kde sa prezentovali jedlami a ručnými prácami.
 
V decembri sa náš spolok zúčastnil na Vianočnom bazáre v Belehrade a nevystala ani návšteva Garden centra.
 
Pozoruhodné gesto nášho spolku 19. októbra bolo uvítanie detí s osobitnými potrebami zo školy Dr. Milan Petrović z Nového Sadu spolu s deťmi z Kosova, ktoré navštívili Poľnohospodárske múzeum a pre ktoré naše ženy pripravili pečivá a občerstvenie.
 
foto
 
Deti s osobitnými potrebami zo školy Dr. Milana Petrovića z Nového Sadu spolu s deťmi z Kosova na návšteve Kulpína
 
Vydarená akcia v organizácii nášho spolku sa konala 16. novembra. Šlo o prehliadku zraku, ktorej sa mohli zúčastniť aj ostatní občania Kulpína. Záujemcov bolo zo 40 a viacej ako polovica z nich si na tento spôsob zaobstarala okuliare.
 
V podvečer vianočných sviatkov ako už viacej rokov predtým usporiadaná bola dielňa na tému Vianočné aranžmány, ktoré za pomoci kvetinárstva Flória z Báčskeho Petrovca stvárňovali šikovné ruky členiek spolku.
 
Pripomeňme, že v decembri bol založený ďalší spolok žien na úrovni našej obce. Čiže v Maglići sa ženy rozhodli utvoriť si svoje združenie a pri jeho zakladaní účasť mali aj predstaviteľky nášho spolku. V roku 2009 predstaviteľky Spolku Kulpínskych žien pobudli aj dva razy za hranicami. V organizácii Turistickej organizácie obce 15. júna tri predstaviteľky spolku predstavili naše združenie v Tisovci na Slovensku a druhý raz tam pobudli v dňoch 25. až 27. septembra spolu s predstaviteľkami spolkov žien z Hložian a Kysáča v organizácii Asociácie spolkov žien. Zúčastnili sa na oslavách Dňa Fiľakova a cestovného ruchu, kde spolu s výstavou smaltového riadu nainštalovali tradičné jedná, tkané veci a výšivky.
 
Ženy spolku okrem uvedených aktivít boli veľmi usilovné, najmä keď ide o účasť v pracovných akciách. Tak 06. apríla v múzeu sa pričinili k úhľadnému výzoru miestností, v ktorých sa konalo hodnotenie vína a klobás a upravili svoju stálu výstavu – slovenskú izbu. Ďalšia akcia bolo v poľovníckom dome v Kulpíne, 29.04., kde členky nášho spolku poskytli svoju pomoc v natieraní okien budovy tohto združenia. V ten istý deň o 19,00 hodine konala sa tribúna o zachovaní pracovných miest a otváranie nových, ktorú zorganizoval Sekretariát pre prácu, zamestnávanie a rodovú rovnoprávnosť a ktorej sa zúčastnil aj náš spolok. Ďalšia a najväčšia akcia bola 18. a 19. júna. Vtedy usilovné členky nášho spolku upravovali pivničné miestnosti vo vedľajšej budove v rámci poľnohospodárskeho múzea, ktoré sa dostali nášmu spolku. Bolo treba poriadne priložiť ruky, aby tieto priestory dostal výzor taký ako ho teraz tu máme. A preto všetkým, ktorí sa k tomu pričinili, patrí vďaka.
 
Spolok sa zapájal aj do práce Asociácie slovenských spolkov žien, čiže zúčastnil sa v už spomenutej recitačnej súťaži v Hložanoch, v rámci SNS v organizácii promócie kníh a v iných bežných aktivitách.
 
Spolok kulpínskych žien bol predstavený v rodinnom magazíne Dotyky a tiež bol hosť vo vysielaní Žikina šarenica v Belehrade.
 
Členky nášho spolku sa aktívne zapájali aj do aktivít rodovej rovnoprávnosti - UNIFEM . Tiež sa aktívne zúčastňovali na všetkých výstavách v našej obci už či v organizácii spolkov žien alebo iných spolkov a inštitúcií.
 
foto
 
Členky Spolku kulpínskych žien boli dobrými susedkami filmovému tímu Sva ta ravnica počas nakrúcania tohto TV seriálu
 
Pripomeňme ešte, že okrem uvedených aktivít, ženy nášho spolku sa pravidelne stretali každý pondelok. Tieto stretnutia prebiehali vo voľných rozhovoroch, prípadne v spresňovaní urobeného a v plánovaní ďalších aktivít.
 
Na záver Spolok kulpínskych žien vyjadruje vďaku všetkým , ktorí na akýkoľvek spôsob prispeli k jeho práci , už či materiálne, poskytovaním určitých služieb alebo mediálne.
 
V Kulpíne, marec 2010
 
Daniela Lačoková, tajomníčka spolku

Komentárov  

0 #2 Ivanovi Ožvátovinovinarka 2010-04-26 05:10
[color=red]Pán Ožvát,spomíname na Váš nádherný koncert v našom kaštieli.[/color] Vtedy som sa trochu s Vami aj porozprávala. Tiež som sa Vám aj pochválila, že som práve dostala Vaše CD od Jožka Klímu z Kriváňa. No, a zistili sme, že to nie je len náš kamarát.
Telefonické číslo pevnej linky Juraja Červenáka je 21-788-016. Ak budete potrebovať aj mailovú adresu alebo mobil, napíšte mi len pár slov na KONTAKT - nachádza sa úplne hore na stránke v pravom rohu. Srdečný pozdrav z Kulpína
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 Ivan Ožvát - sólista opery 2010-04-25 17:03
pozdravujem vas vsetkych, prosim poslite mi tel.c. a e-mailovu adresu na Juraja Červeňaka. Dakujem so srdca dakujem Vas Ivan Ožvát z Bratislavy.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články