Milan Hodža má poštovú známku

Milan Hodža má poštovú známku
 
Dr. Milan Hodža, československý premiér a popredný československý politik bol v rokoch 1905-1910 poslancom uhorského snemu za volebný okres Kulpín na Dolnej zemi. Na týchto končinách preto niekoľkokrát pobudol, raz aj ako premiér československej vlády. Od roku 1941 žil v exile v USA kde aj umrel 27. júna 1944. Po 58. rokoch sa konečne splnila jeho posledná vôľa a roku 2002 rakvu s pozostatkami tohto veľkého štátnika uložili do rodinnej hrobky v Bratislave. Na jeho dielo sa však dodnes nezabudlo a v sobotu, 17. 4. 2010 sa v Sučanoch konala slávnostná inaugurácia poštovej známky venovanej M. Hodžovi.
 
foto
 
Slávnosť v Sučanoch sa začala položením vencov k pamätníku Dr. Milana Hodžu pri evanjelickom kostole a pokračovala programom v Robotníckom dome v Sučanoch. Na slávnosti vystúpil s príhovorom podpredseda vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič, ktorý vyzdvihol Milana Hodžu ako svetového politika, na ktorého sú hrdé nielen rodné Sučany, ale celé Slovensko a ktorý môže byť v mnohom inšpiráciou aj našim súčasníkom.
 
So životom a aktivitami Milana Hodžu prítomných oboznámila PhDr. Alena Bartlová, CSc., z Historického ústavu SAV.
 
Vrcholom podujatia bol slávnostný akt uvedenia novej známky. Zástupca POFIS-u Slovenskej pošty Marián Vančo, podpredseda vlády SR Dušan Čaplovič, starosta Sučian Jozef Petráš a Ján Skrisa, autor rytiny na prítlači, potom na aktovke, v ktorej nosil spisy M. Hodža, známku posypali zemou od sučianskej evanjelickej fary, kde sa Hodža narodil.
 
Tvorcom známky, ktorá vyšla v emisnom rade Osobnosti v náklade 300-tisíc kusov a zobrazuje M. Hodžu v čase, keď zastával funkciu premiéra československej vlády, je český maliar a dizajnér Vladislav Rostoka. Autorom rytiny na prítlači s portrétom M. Hodžu z čias, keď bol poslancom uhorského snemu, je akad. maliar Ján Skrisa.
 
Účastníci slávnosti si okrem obálky prvého dňa mohli kúpiť aj pohľadnice Dr. Milana Hodžu s poštovou známkou a pamätný list vydaný pri príležitosti jej uvedenia.
 
Zdroj - Martina Mitterpachvá a Edita Škodová

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články