Čo sa stálo v Šándore na bráňe

Iní o nás - vyberáme z portálu www.jankohrasko.sk
 
Čo sa stálo v Šándore na bráňe
 
CD nosič pod názvom Čo sa stálo v Šándore na bráňe obsahuje 14 slovenských ľudových piesní z Jánošíka (starší názov dediny je Šándor) zo Srbska, ktoré v tejto lokalite zozbierala a na CD intrepretovala jánošícka rodáčka Katarína Mosnáková.
 
foto
 
Katarína Mosnáková (Foto Marína Hríbová)
 
Je to výsledkom jej dlhodobej činnosti na poli slovenského folklóru, ktorému sa sústavne venuje. Vedľa sólového spevu K. Mosnáková sa zaoberá aj tancom, zostavovaním choreografií pre deti a skupinovému spevu v troch slovenských kultúrno-umeleckých spolkoch, kde častokrát robí aj výber piesní. Najmä vďaka ich autentickosti a špecifickému a precítenému štýlu prednesu tieto piesne sú vždy vysoko ocenené na rôznych prehliadkach v Srbsku (Festival slovenských ľudových piesní V pivnickom poli v Pivnici, Folklórny festival Tancuj, tancuj a pod.) a za ne aj sama K. Mosnáková viackrát získavala ceny odbornej poroty pre autentickosť, ako aj ceny pre interpretáciu.
 
Význam zachovávania pôvodných jánošíckych piesní zdôrazňoval aj Ondrej Maglovský, hudobný redaktor slovenskej redakcie Rádia Vojvodiny, skladateľ a špičkový akordeonista, ktorý sa s ľudovou hudbou z Jánošíka prvýkrát stretol v roku 1990, keď v tunajšom kultúrno-umeleckom spolku začal nacvičovať spevácke skupiny. Z jeho iniciatívy a za podpory Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (Bratislava) tie najzaujímavejšie, doposiaľ nenahraté a takmer neznáme piesne boli na CD Čo sa stálo v Šándore na bráňe v roku 2009 aj zaznamenané.
 
foto
 
Z premiéry CD 20. februára 2010 v Jánošíku (Foto Marína Hríbová)
 
Do repertoára sú tematicky zaradené ľúbostné, žartovné, dievčenské, roľnícke, regrútske a svadobné piesne. Dramaturgicky sú skladby premyslene a kvalitne upravené, zvuková réžia je na vysokej úrovni. Zvlášť sa príjemne počívajú prekrásne balady ako sú Ednu sťe ma mamko, Keď si ja zaspievam a Ej, pójďem do kostola, ale na milovníkov slovenskej ľudovej hudby určite nechajú dojem aj čardáše ako sú Pomaľi sa krúťia, Ďe si bola, ti Aňička a V Jánošíku jest tri ďiouke. Texty sa prevažne viažu na reálie príznačné pre dannú lokalitu a predvádzané sú jánošíckom nárečí. Z toho dôvodu sú i názvy piesní na obálke CD foneticky transkribované.
 
Vydavateľ: KUS Jánošík z Jánošíka Účinkujú: Katarína Mosnáková - spev
Ľudový orchester Rádio-televízie Vojvodiny
Hudobná úprava Ondrej Maglovský

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články