K príležitosti 65. výročia konca druhej svetovej vojny

9. máj – Medzinárodný deň víťazstva nad fašizmom
 
K príležitosti 65. výročia konca druhej svetovej vojny
 
Tento deň si pripomíname aj v Srbsku, avšak 9. máj v Rusku už 65 rokov má osobitný význam a pre väčšinu Rusov nie je len taký obyčajný deň. Sovietsky zväz v druhej svetovej vojne utratil 26.225.000 ľudí z čoho vyše dve tretiny boli civilisti. Počet ruských obetí predstavuje vyše tretinu celkového počtu obetí druhej svetovej vojny. Oslavy Dňa víťazstva sa preto konajú každoročne a dnes v Moskve pochodovalo 10 500 vojakov a na tribúne na Červenom námestí sedeli najprominentnejší veteráni a svetoví lídri z 21 krajín sveta, ktorých hostil prezident Medvedev. Vôbec prvýkrát sa na oslavách zúčastnili aj jednotky z Británie, Francúzska, Ameriky a Poľska. Ich účasť mala svedčiť, že nová studená vojna už nehrozí.
 
To sa však nepáčilo ruským komunistom, ktorí proti účasti vojakov NATO na pochode slávnym ruským námestím zorganizovali hneď po všetkej paráde protest.
 
Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy či taliansky premiér Silvio Berlusconi sa ospravedlnili. Na poslednú chvíľu odriekli účasť pre zaneprázdnenosť a riešenie ekonomickej krízy v Grécku. Takýto dôvod však nezabránil účasti líderke najsilnejšej európskej ekonomiky a momentálne aj najväčšieho poskytovateľa pôžičky zadĺženým Grékom, Angele Merkelovej. Nechýbal ani prezident Srbska Boris Tadić, slovenský prezident Ivan Gašparovič a jeho český kolega Václav Klaus, a taktiež ani chorvátsky prezident Ivo Josipović, či izraelský prezident Simon Peres.
 
Na oslavách sa zúčastnilo zo 2,5 milióna ľudí. Vojenská paráda trvala 72 minút a stála vyše miliardu rubľov. Vojenské prehliadky sa konali celkovo v 37 mestách Ruskej federácie, prvýkrát v histórii sa všade začali v rovnaký čas - o 10.00 h moskovského času.
 
V Juhoslávii v druhej svetovej vojne zahynulo 1.027.000 osôb, z čoho asi trištvrte civilistov.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články