LITERÁRNE SNEMOVANIE A CENA NOVÉHO ŽIVOTA ZA ROK 2010

LITERÁRNE SNEMOVANIE A CENA NOVÉHO ŽIVOTA ZA ROK 2010
 
Nositeľom ceny Nového života sa po šiestykrát stal náš popredný básnik, prozaik, literárny kritik, bibliograf, prekladateľ a redaktor knižných vydaní a časopisov Víťazoslav Hronec. V poslednom období svojej tvorby sa Víťazoslav Hronec viac prikláňa k literárnej esejistike, a tak aj tohtoročnú cenu časopisu Nový život dostal za esej v ktorej sa zaoberal literárnym gýčom. Pri preberaní ceny autor vtipne poznamenal, že je tentoraz odmenený gýč.
 
foto
 
Adam Svetlík, Zuzana Čižiková a Víťazoslav Hronec
 
Ústrednou témou tohto 54. Literárneho snemovania boli antológie, chrestomatie a výbery v literatúre vojvodinských Slovákov. V rámci snemovania odzneli aj príspevky venované životným jubileám Samuela Čemana (80), Samuela Čelovského (60) a Martina Prebudilu (50). Najstarší jubilant, aj keď prisľúbil účasť, na podujatie predsa neprišiel, či pre horúce odpoludnie, dosť nevhodný čas: piatok o 15:00 keď sa na dôvažok hral pre Srbsko nanajvýš významný zápas na Svetových futbalových majstrovstvách (Srbsko-Nemecko 1:0), alebo dôvodom bolo druhé poschodie bez výťahu na ktorom sídli ÚKVS...
 
foto
 
Jubilanti: Samuel Čelovský a Martin Prebudila (Foto Andrej Meleg) 
 
Niektoré z uvedených dôvodov snáď boli aj príčinou meškania niekoľkých účastníkov a následne aj začiatku sústredenia, avšak napriek všetkému, snemovanie bolo pomerne dobre navštívené. Svoje texty prečítali (zvonka neraz prehlušovaní skandovaním futbalových fanúšikov): Víťazoslav Hronec, Samuel Boldocký, Zuzana Čižiková, Vladimíra Dorčová, Anna Makišová, Mária Myjavcová, Adam Svetlík a Vladimír Valentík. O význame antológií hovoril aj PhDr. Miroslav Zelinský z Českej republiky.
 
foto
 
Tohtoročný laureát Víťazoslav Hronec s cenou (Foto Andrej Meleg) 
 
Literárne snemovanie prebiehalo v miestnostiach Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov (ÚKVS) a jeho organizátorom bolo Slovenské vydavateľské centrum a redakcia mesačníka pre literatúru a kultúru Nový život v spolupráci s Ústavom pre kultúru vojvodinských Slovákov a Výborom pre kultúru NRSNM.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články