XVII. DFF Zlatá brána

25-27. jún v Kysáči
 
XVII. DFF Zlatá brána
 
Na rozhraní dvoch najkrajších ročných období, keď jar podáva ruky letu a keď sa školské brány dočasne zatvoria, usmiatym detským tváričkám, vtedy jedna iná brána otvorí náruč dokorán. Je to ZLATÁ BRÁNA, festival bezstarostnej mladosti a hravej budúcnosti.
 
foto
 
DFS Bažalička - KUS Zvolen, Kulpín
 
Pred 17. rokmi, keď Kysáčania oslavovali 220 rokov od príchodu Slovákov do tejto osady, položené boli základy detského folklórneho festivalu. Jeho tvorcovia (predovšetkým vtedajší choreograf v Kysáči Ján Slávik) si za cieľ vytýčili družbu detí prostredníctvom tancov, piesní a hier (neskoršie i hádaniek, riekaniek a vyčítaniek), vzájomnú výmenu skúseností kultúrnych a spoločenských pracovníkov, odborníkov a pedagógov, podnecovanie zberateľskej činnosti v jednotlivých súboroch, spoločnú analýzu a hodnotenie každého ročníka festivalu a odborné usmerňovanie začiatočníkov vo forme rozličných seminárov a prednášok. Pomenovanie dostal podľa rovnomennej detskej hry dobre známej tak mladšej, ako aj staršej populácii. Hneď na štarte dostal aj svoj emblém - zlaté slnko, na ktorom sa hrajú deti (jeho ideovým tvorcom bol Pavel Koza) - ako aj festivalovú zvučku a vlajku. Charakteristický výzor javiska v podobe rozprávkového zámku sa ujal v druhom ročníku a od štvrtého organizátor si určil aj trvalý termín uskutočňovania festivalu - koniec júna, keď sa deti dočasne rozlúčia so školskými lavicami a bránami. Splnilo sa aj prianie organizátora, aby sa festival pravidelne uskutočňoval v Kysáči, pre čo hold treba vzdať všetkým obyvateľom Kysáča, ktorí sa každoročne pričinia o to, aby poldruha tisícky roztancovaných ratolestí tu malo dôvod na pobavenie a pôžitok.
 
Program:
piatok 25. júna 2010
• 19.00 h v Roľníckom družstve otvorenie výstavy Život dedinských žien Spolku kysáčskych žien
• 20.00 h v Predškolskej ustanovizni Lienka otvorenie výstavy maliara Jaroslava Šimoviča
• 21.00 h na nádvorí ZŠ Ľudovíta Štúra, na zámku Zlatej brány bábkové predstavenie Zlatá priadka v predvedení Divadielka Galéria z Nového Mesta nad Váhom, Slovenská republika
 
sobota 26. júna 2010
• 19.00 h v Slovenskom národnom dome otvorenie výstavy umeleckých fotografií Igora Bovdiša z Báčskeho Petrovca v organizácii MOMS Kysáč
• 20.00 h na nádvorí ZŠ Ľudovíta Štúra, na zámku Zlatej brány udelenie ročnej ceny časopisu Zornička v kategórii fotosúťaž Moja najfotka
• 20.15 h na nádvorí ZŠ Ľudovíta Štúra, na zámku Zlatej brány koncert hosťujúcich súborov zo Slovenskej republiky
 
nedeľa 27. júna 2010
• 12.00 – 14.00 príchod účastníkov
• 12.00 – 15.00 priestorová skúška
• 15.00 – 16.00 príprava na galakoncert
• 16.00 – ... otvorenie festivalu a galakoncert
 
Putujuća izložba fotografija "Žene na selu"
Kisač, 25 – 27. jun 2010
Mesto održavanja: Poljoprivredna zadruga
 
U saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Zavodom za rodnu ravnopravnost, nevladina organizacija "Vojvođanka – Regionalna ženska inicijativa" i Društvo Kisačkih žena organizuju u Kisaču izložbu fotografija "Žene na selu".
 
Izložba fotografija »Žene na selu« organizovana je u 2009. i 2010. godini u Novom Sadu, Rumi, Vajskoj, Sremskoj Mitrovici i Kikindi.
 
Svečano otvaranje izložbe fotografija u Kisaču je u petak, 25. juna 2010. u 19 časova u Poljoprivrednoj zadruzi.
 
Na svečanom otvaranju izložbe govoriće Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Anita Beretić, pomoćnica za oblast ravnopravnosti polova i Vesna Šijački, direktorica Zavoda za ravnopravnost polova.
 
Poslednjeg dana izložbe, u nedelju, 27. juna 2010. organizuje se od 9 do 11 sati susret žena iz Kisača i okolnih mesta.
 
Izložbom fotografija "Žene na selu" prvi put se predstavljaju žene, koje su do sada uvek bile na marginama društvenih događaja u našoj zemlji. Istovremeno ove fotografije su i univerzalna slikovna poruka koja svedoči o manje poznatim aspektima svakodnevnog života seoskih žena, i potrebi da se pristupi izradi strategije za poboljšanje položaja žena na selu. Ova izložba nije samo prikaz svakodnevnog života žena na selu, već i kroz primere dobrih praksi ukazuje na činjenicu da kod žena na selu postoji spremnost da menjaju svoju ulogu u porodici, zajednici i društvu uopšte.
 
Izložba fotografija "Žene na selu" realizovana je u saradnji sa docentom Dubravkom Lazić i Željkom Škrbićem, profesorima na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, studijski program fotografija.
 
Fotografije su snimnjene u avgustu i septembru 2009. godine u devet sela u Vojvodini - Bački Monoštar, Kisač, Morović, Vajska, Bođani, Padina, Belo Blato, Bačko Petrovo selo, Banoštar.
 
Autori fotografija su: Željko Škrbić, Predrag Uzelac, Rina Vukobratović, Boris Kočiš, Dubravka Lazić.

Komentárov  

+1 #1 Guest 2012-12-11 08:23
:-?:
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články