400. VÝROČIE ŽILINSKEJ SYNODY

400. VÝROČIE ŽILINSKEJ SYNODY
 
Niekoľkými vernisážami výstav venovaných štvorstému výročiu Žilinskej synody sa v minulý utorok začala reťaz podujatí k tejto udalosti. V stredu sa v Mestskom divadle v Žiline konal slávnostný večer, na ktorom sa zúčastnil aj prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič a ďalšie významné osobnosti verejného a spoločenského života.
 
foto
 
Prezident Gašparovič vyzdvihol význam Žilinskej synody pre celý slovenský národ
Foto www.ecav.sk
 
O význame konania synody v Žiline v roku 1610 nielen pre evanjelickú cirkev, ale aj pre celú spoločnosť hovoril biskup Slovenskej evanjelickej a.v.cirkvi Miloš Klátik. Pripomenul, že Žilinská synoda prvýkrát inštitucionalizovala evanjelickú cirkev na tom treťom, najvyššom stupni. Poďakoval tiež primátorovi Žiliny za aktívnu spoluprácu na podujatí, nad ktorým prevzal záštitu prezident Ivan Gašparovič.
 
V rámci týchto veľkolepých osláv sa usporiadala aj teologická vedecko-historická konferencia na tému Žilinská synoda 1610 a slávnostné aj pracovné zasadnutie Synody ECAV na Slovensku. Na ňom rokovalo asi 80 synodálov a hostia zo zahraničných cirkví. Uskutočnil sa tiež 13-ty ročník podujatia Duchovné hodnoty pre dnešok a od piatku do dnes prebiehajú II. evanjelické cirkevné dni. Ony sú vyvrcholením podujatia a na nich sa zúčastňuje veľký počet evanjelikov z celého Slovenska aj zo zahraničia.
 
Zajtra sa usporiada tradičný výstup evanjelikov na hrad Branč neďaleko Sobotišťa čím sa tieto oslavy štvorstého výročia Žilinskej synody aj končia. Na Branči bude kázať biskup Slovenskej evanjelickej a. v. cirkvi v Srbsku Samuel Vrbovský.
 
Výstup na Branč sa tradične organizuje v rámci cyrilo-metodských osláv. Sviatok slovanských vierozvestcov Cyrila a Metoda je zajtra, a pozajtra si pripomenieme pamiatku Majstra Jána Husa.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články