Rozmanitá, zámožná a vytrvalá činnosť

SPOLOK ŽIEN V KOVAČICI DEVÄŤDESIATROČNÝ (4. 7. 1920 – 4. 7. 2010)
 
Rozmanitá, zámožná a vytrvalá činnosť
 
Spolok československých žien v Kovačici bol založený 4. júla roku 1920. Spoločnosť kovačických žien pod taktovkou predsedníčky Zuzany Jonášovej si dnes výstavou krojov, slávnostnými príhovormi hostiteliek i hosti pripomenul toto nekaždodenné jubileum. Bývala predsedníčka Zuzana Hrková avizovala na slávnostnom podujatí v ich miestnostiach chystanie publikácie pod názvom Deväťdesiat rokov Spolku žien v Kovačici.
 
foto
 
Časť aktivistiek v nových miestnostiach
 
Spolok žien sa v uplynulom období staral o vzdelávanie a výchovu predovšetkým slovenských žien, pôsobil na ne v kultúrno-osvetovej a spoločenskej oblasti. Zo začiatku najväčšiu aktivitu rozvíjali členky z domácností uvedomelej inteligencie, neskôr rozširovali členskú základňu aj s dievkami a ženami z pospolitého ľudu, lebo cieľom spolku bolo okrem iného „vytrhnúť slovenskú ženu zo spoločenského nezáujmu a prebudiť pozornosť o verejnú a spolkovú aktivitu“.
 
foto
 
Časť národopisnej zbierky
 
foto
 
Časť národopisnej zbierky
 
foto
 
Časť etno zbierky
 
Členky za deväť desaťročí mali nespočetný počet aktivít: propagovali ľudové umenie, menovite výšivkárstvo a slovenský ľudový kroj, krížom – krážom nielen po bývalej a súčasnej krajine, organizovali doma kurzy zamerané na rodinné práce, sociálnu a zdravotnú problematiku, chystali rozličné – najviac národopisné - výstavy, prednášky, kultúrno-spoločenské podujatia (divadelné predstavenia, zábavné programy, ale hlavne čajové posedenia – známe „čajanky“...), podporovali dobročinné akcie, zbierali dobrovoľné príspevky na sirotinec, cez jesenné a zimné obdobia sa pravidelne týždenne schádzali (a schodia), v druhej svetovej vojne pomáhali tak, že šili pre bojovníkov za slobodu, v bratovražednej vojne zase pomohli utečencom...
 
foto
 
Členky ktoré chystali Turíčnu výstavu 2010
 
foto
 
Členky Spolku žien Kovačica pripravujú stánok na Veľtrhu cestovného ruchu v Belehrade
 
Aranžovali si aj výlety doma a v zahraničí, okrášľovali dedinu, nadviazali spoluprácu s podobným spolkom z Holandska, boli nápomocnou rukou kultúrnym a spoločenským dejateľom pri rôznych príležitostiach, varili jedlá z tradičnej banátskej kuchyne o čom aj vydali publikáciu, účinkovali v dokumentárnych filmoch a zobrali účasť aj na sympóziách... Slovom, dielo členiek Spolku žien v Kovačici bolo a je rôznorodé, bohaté a neúnavné.
 
foto
 
Kovačičanky zo Spolku žien v Prahe
 
foto
 
Kovačičanky pri hrobe P. J. Šafárika
 
V Prahe sa členky Spolku žien z Kovačice od 18. – 22. 9. 2008 zúčastnili sympózia Vplyv evanjelického náboženstva na udržanie národnej identity Slovákov žijúcich v zahraničí a jeho vízia do budúcnosti. Po rokovaní sa im dostala veľká úcta: na tamojšom cintoríne v Olšanoch položili kvety na hroby Jána Kollára (1793 – 1852), najvýznamnejšieho propagátora slovanskej vzájomnosti a Pavla Jozefa Šafárika (1795 – 1861) najvýznamnejšieho slovenského vedca prvej polovice 19. storočia. Časť fotografií je aj z tej významnej udalosti.
 
Text a foto: Ján Špringeľ

Komentárov  

+1 #1 Blahozelanie k vyrociu spolkuLudmila B. Stupavska 2010-07-08 17:15
Z prilezitosti pozoruhodneho jubilea kovacickeho spolku zien chcem i touto cestou vyjadrit uctu nad tym co robia a ako robia a popriat im mnoho zdaru a zhody aj v buducnosti. Sluzia za priklad aj inym a svojou aktivitou v mnohom obohacuju aj cinnost Asociacie slovenskych spolkov zien. Blahozelam a s Bozou pomocou do storocnice! :-)
Predsednicka ASSZ
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články