Austrálčania včera v Selenči

Austrálčania včera v Selenči
 
Včera večer hostia z ďalekej Austrálie, členovia Slovenského spolku Ľudovíta Štúra z Lavertonu vystúpili v Dome kultúry v Selenči. Vskutku to bolo spoločné vystúpenie domáceho súboru KUS Jána Kollára a hostí z Austrálie.
 
foto
 
V úvode programu hostí privítala predsedníčka KUS Jána Kollára Ivana Horvátová. Potom sa obecenstvu prihovorila Zuzana Gajdošová vedúca zájazdu, ktorá v krátkosti hosťujúci súbor predstavila, a ktorá zároveň program aj moderovala. Hostia sa domácemu obecenstvu predstavili tancami, piesňami, básňami a hudobnými bodmi. Napriek tomu, že žijú mimo slovenského prostredia dokázali, že na svoj rodný kraj a na svoju materinskú reč nezabúdajú. Austrálsky Slovenský spolok Ľudovíta Štúra pôsobí viac ako štyridsať rokov a venujú sa zachovaniu slovenských zvykov, tradícii, piesní a tancov. Obecenstvo vyplnilo sieň domu kultúry a nešetrilo dlane aby každý bod programu odmenilo potleskom. Program bol zaujímavý, dynamický a diváci nadšení opúšťali sieň domu kultúry. Z domáceho súboru vystúpili DFS Medovníček a staršia dievčenská skupina. Záverom programu si vedúce súborov vymenili priliehavé spomienkové darčeky.
 
Hostia si pred programom mohli obzrieť aj etno priestor v dome kultúry v ktorom je nainštalovaná výstava Čaro selenčského kroja.
 
Družba týchto dvoch spolkov pretrváva už roky. Jeden z dôvodom tomu je, že mnoho Selenčanov žije v ďalekej Austrálii.
 
Juraj Beredi - Ďuky

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články