Náboženský život Slovákov v Kanade

Náboženský život Slovákov v Kanade
 
Prezentácia knihy Ondreja Miháľa Náboženský život Slovákov v Kanade sa usporiada v nedeľu 25. júla 2010 so začiatkom o 19. hodine vo veľkej sieni Obce Báčsky Petrovec.
 
foto
 
Náboženstvo Slovákov prešlo v Kanade v priebehu 125 rokov , od počiatku až dodnes, veľmi tŕnistou cestou. Slovenské kostoly a farnosti roztrúsené od východného pobrežia k západnému pomaly miznú ako slzy z očí anjela . Roky plnili svoj účel, ale dnes ani ich strážni anjeli nemajú tú moc zabrániť asimilácii Slovákov, ktorí sa stávajú súčasťou kanadskej spoločnosti komunikujúcej po anglicky alebo v menšej miere po francúzsky. Kniha Náboženský život Slovákov v Kanade v svojskom boji proti asimilácii faktograficky a bohato fotograficky zachytáva kus dejín kanadských Slovákov a tak vytŕha zo zabudnutia.
 
Knihu vydal Slovenský kanadský inštitút v Toronte, vytlačila Neografia z Martina zo Slovenska a finančne ju podporil Ústav pre Slovákov žijúcich v zahraničí, Matica slovenská a sponzori. Písaná je dvojjazyčne: anglicky a slovensky a resumé je napísané po srbsky a francúzsky. Tlačená je na kvalitnom papieri, formát knihy je neštandardne veľký a má 180 strán.
 
Autor a zostavovateľ knihy ONDREJ MIHÁĽ sa narodil v roku 1956 v Silbaši a v Kanade žije od roku 1967. V roku 1995 založil Kanadský slovenský inštitút, na čele ktorého stojí dodnes. Napísal a vydal viaceré knihy venované histórii kanadských Slovákov a uviedol niekoľko výstav fotografií, ktorými zobrazil zanikajúcu krásu či už život všade vôkol nás.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články