DULOVCE 2010

DULOVCE 2010
 
Tohtoročné XIV. Južnoslovenské detské a mládežnícke folklórne slávnosti v Dulovciach na Slovensku sa konali v minulý víkend 24. – 25. júla a prebiehali pod záštitou prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Vlani tam našu krajinu reprezentovali selenčské deti a tohto roku Detská folklórna skupina Petrovská družina z Báčskeho Petrovca.
 
foto
 
DFS Petrovská družina s vedúcimi Tatianou Amidžićovou – Krivákovou a Kvetoslavou Benkovou
 
Takmer hneď ako vyšli z autobusu, malí folkloristi už v piatok vystúpili na krojovanom zástupe a živej pozvánke v Komárne, pred Domom Matice slovenskej. Nasledovali festivalové vystúpenia v Dulovciach. V sobotu chlapci šikovne vykrúcali dievčatá v kašmerinkách v programe detských folklórnych súborov Slovákov žijúcich v zahraničí a zo Slovenska pod názvom Prišli k nám na prekrásnom amfiteátri.
 
foto
 
Pred vystúpením na javisku malí tanečníci sa predstavili v defilé ulicami Duloviec
 
V nedeľu gala program Kvety nášho rodu navštíviť mal aj prezident SR Ivan Gašparovič ale žiaľ, pre daždivé počasie program neodznel v plnej kráse na amfiteátri ale v mestskej školskej telocvični a pán prezident svoju účasť ospravedlnil. Početné publikum a vzácni hostia, medzi ktorými bol aj predseda MS Jozef Markuš tlieskalo malým tanečníkom, spevákom a hudobníkom z Topoľčian, Brezna, Duloviec, Nových Zámkov, Veľkých Levárov, Hlohovca, Tlmače, chorvátskeho Markovca, amerického Clevelandu a vojvodinského Petrovca.
 
foto
 
... a potom sa rezko tancovalo aj na javisku
 
Detský folklórny súbor v Báčskom Petrovci pôsobí pri Kultúrno-umeleckom spolku Petrovská družina už viac ako 20 rokov. Okrem tanečného súboru pôsobí pri spolku aj divadelný a spevácky súbor spolu s detským orchestrom. DFS Petrovská družina sa zúčastnil a dosiahol množstvo úspechov na regionálnych, vojvodinských i na celoštátnych folklórnych súťažiach v Srbsku. Vystupoval niekoľkokrát na Slovensku a v Maďarsku. V roku 2009 sa stali malí tanečníci, hudobníci a speváci laureátmi Detského folklórneho festivalu Zlatá brána v Kysáči. V spolupráci s orchestrom Rádia Nový Sad nahrali CD nosič s názvom Prichádzajú Vianoce. Na Južnoslovenských detských a mládežníckych folklórnych slávnostiach sa predstavili už štvrtýkrát. Umelecká vedúca súboru je Kvetoslava Benková.
 
foto
 
Umelecká vedúca Kvetoslava Benková hlasivky nešetrí ani na slová chvály ani na spev
 
Spomienky na Dulovce a pekný zájazd určite rýchlo nevyblednú. Cestu na Slovensko vyfinancovala Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny. Malí tanečníci, hudobníci a speváci Petrovskej družiny na tomto festivale pobudla od 23-26. júla t.r.
 
Okrem petrovských detí, v sobotu a v nedeľu v Dulovciach vystúpil i Detský folklórny súbor SKUS Fraňo Strapač z Markovca z Chorvátsko, kde žijú prevažne obyvatelia slovenskej národnosti pochádzajúci z Kysúc a DFS Lučinka, Cleveland, Ohio, USA kde žije početná slovenská komunita.
 
Informáciu a fotografie poskytla Kvetoslava Benková

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články