Petrovčania, nepite vodu (z vodovodu)

V Srieme je najkvalitnejšia pitná voda a radšej pijú víno...
 
Petrovčania, nepite vodu (z vodovodu)
 
Z Verejného komunálneho podniku Progres občanov Petrovca VARUJÚ nepoužívať vodu z petrovského vodovodu na pitie a varenie pre zvýšenú koncentráciu arzénu vo vode. Vodu možno používať iba na osobnú hygienu a údržbu domácnosti. Zároveň oboznamujú, že rozhodnutie o zákaze použitia petrovskej vodovodnej vody vydal sanitný inšpektorát Juhobáčskeho obvodu Pokrajinského sekretariátu pre zdravotníctvo v Novom Sade. Na pitie radia používať vodu z eko studne, ktorá podlieha pravidelnému mesačnému monitoringu. Rozhodnutie je platné kým koncentrácia arzénu vo vode neklesne.
 
foto
 
Aj Kulpínčania na pitie používajú vodu z eko studne
 
Vyše 40 percent obyvateľov Vojvodiny pije hygienicky nezodpovedajúcu vodu a na ten spôsob do organizmu vnášajú toxické látky akými sú arzén a nátrium. Toto pre RTV vyhlásil riaditeľ Departmentu pre chémiu Prírodno-matematickej fakulty v Novom Sade Božo Dalmacija. Dodal, že je najkvalitnejšia voda v Srieme a v okolí Vršcu, kým v ostatných častiach Vojvodiny je voda zlej kvality. V Zrenjanine je koncentrácia arzénu do tej miery zvýšená, že tu ani nemožno hovoriť o pitnej vode, všetka je iba technická a zákaz používania vody na pitie platí už dlhšie obdobie.
 
Podľa slov Božu Dalmaciju, všade kde sú vybudované fabriky vody, voda je uspokojivej kvality a je vhodná na pitie. Taký prípad je aj v Novom Sade.

Komentárov  

+1 #1 Novosadská vodanovinarka 2010-08-02 04:53
Novosađani piju najkvalitetniju vodu
02. avgust 2010. | 10:29 | Izvor: RTV
NOVI SAD -

Zbog nekih natpisa u pisanim medijima proteklih dana o nekvalitetnoj vodi za piće u Novom Sadu, iz Javno komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" poručuju da nema razloga za brigu jer je, kako tvrde, novosadska voda jedna od najispravnijih u Srbiji.

Analiza vode u Novom Sadu vrši se na svakih 45 minuta u laboratoriji "Vodovoda i kanalizacije". Osim toga i Institut za javno zdravlje Vojvodine prema ugovoru sa Gradskom upravom za komunalne poslove Grada Novog Sada svakodnevno kontroliše zdravstvenu ispravnost vode za piće na 18 mernih mesta iz vodovodne mreže.

Davor Santrač portparol JKP "Vodovod i kanalizacija" izjavio je da Novi Sad pored Beograda ima najkvalitetniju vodu za piće u Srbiji, tako da građani mogu slobodno da je koriste.

Većina Novosađana smatra da je kvalitet vode za piće u Novom Sadu zadovoljavajući.

Kako ističu u Vodovodu i kanalizaciji ponekad su moguća zamućenja vode usled ispiranja vodovodne mreže ali se unapred najavljuje u kojim ulicama će se obavljati.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články